Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Attenboroughs nya film visar bottentrålningens effekter – men vill ge hopp

Bottentrålning.

99-åriga David Attenboroughs nya film Ocean, som just nu visas på biografer över hela världen, visar de förödande konsekvenser som bottentrålning har på ekosystemen i haven. Men filmen lyfter också de marina miljöernas förmåga att återhämta sig.

Den 8:e maj hade David Attenboroughs dokumentärfilm Ocean premiär. Den nyss fyllda 99-åringen berättar denna gång om bottentrålningen som fiskemetod. Med unika och aldrig tidigare visade bilder tagna med avancerad undervattensteknik visas hur tunga metallkedjor river upp allting i sin väg på havets botten och hur fiskar flyr i panik men till sist hamnar på fiskefartygens däck. Men oftast handlar jakten bara om en typ av fisk – och mer än tre fjärdedelar av fångsten kastas. 

– Det är svårt att tänka sig ett mer slösaktigt sätt att fiska, säger David Attenborough i filmen. 

Ett område nästan lika stort som Amazonas trålas varje år i världen. Ofta återkommer fiskebåtarna till samma platser, vilket gör att ekosystemen inte har en chans att återhämta sig.

Men filmen är också en berättelse som vill inge hopp. Attenborough tar tittaren med på en resa genom korallrev, kelpskogar och öppna havsmiljöer. Den lyfter fram den ökande kunskap vi fått om havet och ger exempel på återställande projekt runtom i världen. Förändringar i fiskepraxis, marina reservat och politiska initiativ har lett till att livsmiljöer och bestånd kunnat återhämta sig på olika platser. 

Hoppas påverka beslutsfattarna

Filmens premiär är vältajmad, då FN:s havskonferens kommer att hållas i Nice i början av juni. En ambition inför mötet är att minst 60 länder ska ha ratificerat det globala havsavtalet som medlemsländerna beslutade om i mars 2023. I skrivande stund har bara 21 länder ratificerat avtalet, men 60 är minimiantalet för att avtalet ska kunna träda i kraft och bli internationell lag. 

Filmskaparnas förhoppning är att filmen ska kunna påverka världens makthavare att snabbare jobba mot att uppfylla ett av målet i havsavtalet, att minst 30 procent av haven ska vara skyddade områden till år 2030. 

– Jag kan inte tänka mig en mer avgörande tid för den här filmen. För första gången får människor se bottentrålningens förstörelse med egna ögon – de tunga näten som släpar över havets dyrbara botten och dödar allt i sin väg. Jag hoppas filmen får människor över hela världen att älska havet – och vilja skydda det, säger Enric Sala, exekutiv producent och grundare av National Geographic Pristine Seas, i ett pressmeddelande.

Filmens regissörer, Toby Nowlan, Keith Scholey och Colin Butfield, stämmer in. 

– Att få samarbeta med David Attenborough för att förmedla detta kraftfulla budskap är en dröm som gått i uppfyllelse för oss som filmskapare och berättare. Vi hoppas att detta unika material om bottentrålning ska öka medvetenheten om vad som verkligen händer under ytan – och inspirera publiken att skydda vår värld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV