Prenumerera

Logga in

Zoom

Jordbruksverket: Polishundar kan åka i baksätet

Hund hoppar in i polisbil.

Polisen skaffade nya bilar för att få plats med större hundburar, men många hundar mådde dåligt av oväntat högt buller. Förra året infördes dispens för hundar att åka i baksätet efter särskild bedömning, men Jordbruksverket förklarar för Syre att det inte behövs – enda kravet är att hunden är fastspänd. 

Flera medier har de senaste dagarna rapporterat om att hundförare larmar om att hundar lider i de nya polisbilarna. P4 Göteborg har tagit del av en larmrapport där runt hälften av 367 hundförare uppger att deras hund mår dåligt av att åka i bilen. Det kommenteras i rapporten att hundar är så stressade efter körning att de inte kan utföra sina uppdrag och att det är djurplågeri att transportera hundarna i de avsedda burarna. Göteborgspolisen Hannah Blom Bergelin berättar för radiokanalen om hur hon var tvungen att släpa in hennes dräglande hund som försökte fly från bilen. 

Det var 2019 som den nya hundbilen Volkswagen Amarok började användas av polisen. De hade ett inköpspris runt 800 000 kronor styck och omkring 300 bilar användes regelbundet förra året, enligt nättidningen Foodmonitor. Anledningen att de nya bilarna köptes in var att storleken på hundburarna i de tidigare bilarna inte levde upp till Jordbruksverkets krav. Polisen hade fått dispens för mindre burar, men det var flera turer med anmälningar, överklaganden och inspektioner från länsstyrelsen som visade att hundburarna inte höll måttet. 

Räddningen skulle bli den nya hundbilen Amarok. Men när den började användas i tjänsten var det flera som larmade om att den bullrade väldigt mycket, särskilt vid utryckning i höga hastigheter. I en internutredning av Nationella polishundrådet konstaterades att det finns allvarliga konstruktionsproblem, rapporterade Foodmonitor förra året. Exempelvis är hundutrymmet helt oisolerat och ljud från motor, skramlande grindar, luckor och vägen utifrån sprids i hela konstruktionen. En utredning från Kungliga tekniska högskolan (KTH) visade att bullret i hundburen var så högt att en människa inte borde färdas i den en längre stund, skriver Foodmonitor. 

Isolerade burar

Hundföraren Erik Karlsson berättade för Polistidningen förra året att decibelmätningar har visat att ljudnivån är så hög att människor inte skulle få vistas i utrymmet utan hörselskydd. 

– Och hundar har ju mycket bättre hörsel än vad vi har, kommenterar han till tidningen. 

Dessutom sitter hundarna helt isolerade i burarna på flaket, utan någon möjlighet till kontakt med hundförarna, vilket ökar stressnivån. Erik Karlsson berättar att han kunde se i en kamera hur hunden bara satt och flåsade i stället för att vila under färd. 

Flera har rapporterat att det skramlar högt av metall och plåt i det oisolerade hundutrymmet. Foto: Johan Nilsson/TT

Att hundarna inte mår bra påverkar också hundförarna, som dessutom upplever högt buller. Det har larmats om att poliserna inte hör polisradion, rapporterar P4 Göteborg

”Patrull på platsen hör inte vad jag säger, för att de ska höra måste jag sänka hastigheten markant”, står det i en anmälan från 2021, enligt radiokanalen. 

Ny dispens

I augusti 2024 rapporterade Polistidningen att myndigheten hade infört dispens som gjorde det möjligt att ha hunden i baksätet, men att det krävdes en individuell bedömning för varje enskilt fall, tillsammans med chef och instruktör, besiktningsman eller provledare.  

”Att myndigheten inte ger ett generellt tillstånd för hundförare att flytta hunden till baksätet förklaras med att det skulle strida mot Jordbruksverkets föreskrifter”, skriver Polistidningen. 

Men det stämmer inte, enligt Jordbruksverket.

– Det är nog lite felaktigt formulerat för det är tillåtet att transportera sin hund i baksätet under förutsättning att man säkrar för inbromsning. Så den här dispensen, jag skulle tänka mig att det är polisens egna dispens från deras tjänstutövningsbestämmelser kanske, men jag vet inte, säger Sara Gabrielsson Kjäll, handläggare på Jordbruksverket till Syre.

Enda kravet från Jordbruksverket är alltså att hunden sitter fast på något sätt, exempelvis med ett hundbilbälte.

”Vi har blivit uppmärksammade på problemen”, säger Sara Gabrielsson Kjäll, handläggare på Jordbruksverket. Foto: Privat

Sara Gabrielsson Kjäll förklarar att polisens tidigare dispens för mindre mått på hundburar gick ut när polisens fordonspark uppdaterades med den nya hundbilarna. Hon berättar att Jordbruksverket har fått flera samtal om problemen med de nya bilarna under åren. 

– Vi har haft kontakt med några av hundförarna som har varit oroliga. 

Men Jordbruksverket arbetar för närvarande inte vidare med frågan. 

– Nej, vi har inte fått in någon dispensansökan från något håll.

Så om polisen skulle vilja ha någon dispens skulle polisen kunna skicka in en ansökan?

– Ja, om man tänker sig scenariot att man inte skulle vilja använda de här burarna nu som uppfyller kraven, då skulle de behöva söka en dispens från måttkraven igen.

Polisen arbetade redan förra året med att bygga burar i baksätet på de nya bilarna och isolera väggen mot flaket för att få ner bullernivån inne i bilen, rapporterade Polistidningen 2024. Enligt P4 Göteborg pågår det nu projekt med ljudisolering. 

– Det finns inga detaljerade krav på ljudnivå för transport av djur. Dock finns det övergripande krav om att transportera djur i en god djurmiljö och på ett sätt så att de inte utsätts för lidande, säger Sara Gabrielsson Kjäll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV