
Den 9 maj firas Europadagen – en dag som både hyllar Europas enande och väcker debatt om EU:s roll som fredsprojekt. I år präglas dagen av att Sverige varit medlem 30 år i unionen, men också av röster som ifrågasätter unionens vägval i en orolig tid.
Europeiska rådet instiftade 1985 Europadagen för att uppmärksamma Schumandeklarationen den 9 maj 1950. Det markerar början på den europeiska integrationsprocessen med målet att förhindra framtida krig i Europa – och bildandet av Europeiska unionen, EU.
Regeringskansliet arrangerar tillsammans med en rad aktörer seminarier på Kulturhuset i Stockholm, och digitalt. I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU och samtalen handlar bland annat om hur EU kan bidra till att hantera klimatet, förbättra konkurrenskraften och stötta Ukraina i kriget mot Ryssland, uppger EU-minister Jessica Rosencrantz (M) i ett pressmeddelande.
Fredsprojekt
Flera EU-profiler och fackförbundsrepresentanter deltar i programmet.
– Med krig på vår kontinent, länder som sluter sig inåt och osäkerhet i den transatlantiska relationen blir det extra tydligt att ensam inte är stark och att det europeiska samarbetet är viktigare än någonsin, säger Jessica Rosencrantz.
Men alla tycker inte att EU har lyckats som fredsprojekt. Initiativet Europeiska fredsprojektet använder dagen för att uppmana Europas medborgare att göra sina röster hörda mot vad de beskriver som pågående krigsförberedelser i Europa.
Bakom idén står den tyska statsvetaren Ulrike Guérot, som gjort sig känd för att argumentera för Ukrainas och västs medansvar i det ryska angreppskriget, något som hon kritiserats för bland annat av andra forskare.
Kräver dialog
Enligt Susanne Dodillet, initiativets kontaktperson i Sverige och idéhistoriker till yrket, handlar det om att se båda sidor.
– I stället för att utmåla varandra som fiender som inte går att prata med behöver vi hitta en väg till förhandlingsbordet. Det lyfts bara fram krigiska lösningar på konflikten, vilket är en farlig utveckling, säger hon.
På cirka 50 platser i Sverige har personer anmält att de ska läsa upp ett fredsmanifest, där de kräver bland annat medborgardiplomati och slut på kriget, enligt hemsidan.
– Den 9 maj är dagen för grundandet av Europa, men även ryssarna minns segern över nazityskland. Då hoppas vi samla privatpersoner och fredsrörelser, som annars ofta arbetar nationellt, för att synliggöra att många vill ha fred i Europa, säger Susanne Dodillet.