Prenumerera

Logga in

Zoom

Ny myndighet föreslås ta över viltvård och jakt: ”Försvårar artskyddet”

Utredaren och kullgren

En ny myndighet som jobbar med jakt och viltvård föreslås ta över arbetsuppgifter från Naturvårdsverket. Men förslaget får kritik. Arbetet med att skydda hotade arter riskerar bli ännu mer ineffektivt än i dag, anser miljöorganisationen WWF.

I dag presenterades förslaget om att skapa en ny jakt- och viltvårdsmyndighet.

– Vi föreslår helt enkelt en ny myndighet för viltförvaltning och att den ska heta Viltförvaltningsmyndigheten, säger utredaren Susanna Löfgren under en pressträff.

Den nya myndigheten ska ansvara för alla vilda däggdjur och fåglar, enligt utredningens förslag.

Det innebär att Naturvårdsverkets arbete med viltförvaltning och Havs- och vattenmyndighetens ansvar för marina däggdjur flyttas över. Myndigheten ska enligt förslaget ha en generaldirektör och beräknas behöva runt 62 årsarbetskrafter. 

För en effektiv hantering föreslås en hantering utifrån tre perspektiv: att bevara viltet, bruka vilt som resurs och begränsa skador och olägenheter som viltet orsakar. Bland annat innebär den första punkten att ansvar för artskydd och bekämpning av invasiva arter.

Den nya myndigheten skulle också bli vetenskaplig myndighet för Cites, det internationella avtalet som bland annat reglerar handeln med hotade arter. I förvaltningsuppdraget ingår också att besluta om jakt och miniminivåer på stora rovdjur. 

Kritik

WWF är dock kritiska till att skapa en ny viltvårdsmyndighet. Miljöorganisationen varnar för att skyddet av hotade arter riskerar tappa fart och undergrävas om ansvaret för vilda däggdjur och fåglar separeras från andra arter.

”Vilt är inte bara jaktbart vilt som älg, rådjur och vildsvin, dit hör även de stora rovdjuren, alla fågelarter och även havslevande arter som tumlare och säl. Det ställer höga krav på bred kompetens om arters livsvillkor och förutsättningar för bland annat fiske, skogsbruk, och jordbruk”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Genom att dela upp ansvaret för artskydd på flera myndigheter riskerar artskyddsarbetet, som redan i dag har stora utmaningar, att bli ännu mer ineffektivt, säger Linda Berglund, biträdande avdelningschef på WWF i en kommentar. 

Dessutom anser WWF att det är resurskrävande att skapa en helt ny myndighet. Det hade varit mer effektivt att öka resurserna till Naturvårdsverket för att arbeta med detta och att förtydliga ansvarsfördelningen mellan andra myndigheter, anser organisationen. 

Ta över uppgifter från polisen

Ett annat förslag i regeringens utredning är att tillstånd för skjutbanor ska flyttas från polisen, men inte till den nya myndigheten utan till länsstyrelser, eftersom det krävs en regional närhet. Däremot skulle den nya myndigheten ansvara för föreskrifter och utbildning till länsstyrelserna. 

Utredaren Susanna Löfgren har också haft i uppdrag att utreda om handläggningen av vapenärenden skulle tas över från polisen. Som underlag har det gjorts en kartläggning tillsammans med polisen som visat att det är totalt är runt 140 000 vapenärenden som handläggs varje år, omkring hälften av dem handlar om tillstånd för jakt och målskytte. 

Susanna Löfgren konstaterar att många som har ansökt om tillstånd inte tycker att det har fungerat bra och påpekar att de har lyssnat på detta och förstår att det borde vara smidigt då jakten är en samhällsinsats och viltet brukas som resurs.

Hon uttrycker också förståelse för att det kan finnas en fördel med att en myndighet har ansvar för både jakt och vapentillstånd, men utredningen har ändå kommit fram till att polisen bör vara fortsatt ansvarig. Anledningen är att det är viktigt med en rättslig prövning. Det behövs hantering av känsliga uppgifter från flera olika register som polisen har tillgång till. Dessutom har handläggningstiden redan kortats rejält och ligger i dag på en acceptabel nivå, runt 30 dagar. För att förbättra det ännu mer kommer ännu ett förslag: 

Vi föreslår att polisen får i uppdrag att prioritera tillstånd för jägare och målskyttar. 

Vapenärenden till ny myndighet

Enligt regeringens direktiv till utredningen har det ändå tagits fram ett förslag om att vapenärenden flyttar över till ny myndighet, även om det inte rekommenderas.

– Och då föreslår vi att den ska heta Myndighet för viltförvaltning och vapen. 

– Det är möjligt att göra det här, det är komplext och man behöver fortsätta att utreda vissa delar, säger Susanna Löfgren.

Den nya myndigheten skulle i så fall ansvara för fem vapenregister och få tillgång till misstankeregistret och belastningsregistret, förutom annan känslig information. Det behöver utredas hur den nya myndigheten skulle få tillgång till sekretessbelagd information från exempelvis spaningsregistret.

WWF anser att en ’’myndighet för vilt och vapen’’ skulle ge en skevhet i myndighetsstrukturen så att viltförvaltning och artskydd kommer helt i skymundan, skriver miljöorganisationen. 

En annan fråga som har setts över är hanteringen av viltskador. 

– Skador som orsakas av vilt är viktigt fråga som vi ser behöver förtydligas. 

I dag ansvarar polisen för att trafikskadat vilt eftersöks, medan Trafikverket har det ekonomiska ansvaret. Utredningen föreslår därför att Trafikverket tar över polisens uppdrag. 

”Förhindra jaktbrott”

Illegal jakt är ett annat området som omnäms.

– Staten kan bli bättre på att förebygga och förhindra jaktbrott, säger Susanna Löfgren. 

Hon konstaterar att allmänhetens syn på jakt påverkas av illegal jakt och menar att starten av en ny myndighet kan innebära en kraftsamling runt det också. 

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) avslutar pressträffen med att ta emot utredningen. 

– Det som kommer ske nu är att vi tittar närmare på de förslag som utredningen har lämnat och kommer bereda det här enligt sedvanlig rutin, säger han och förklarar att han i nuläget inte kan svara på några närmare frågor. 

– Vi kommer återkomma med detta inom denna fråga inom sinom tid. 

Fler myndigheter påverkas

För två år sedan tillsattes utredningen om en ny jakt- och viltvårdsmyndighet. 

– Jakten är viktig för Sverige. Vi har gedigna jakttraditioner och många aktiva och duktiga jägare som vårdar natur och vilt. Det är också en trygghetsfråga, där jakt bidrar till att minska viltskador hos jord- och skogsägare, öka trafiksäkerheten och hålla nere vargstammen. Beslutet i dag är ett steg på vägen för att säkra goda villkor för både jakt- och viltvård, kommenterade landsbygdsminister Peter Kullgren då i ett pressmeddelande. 

Uppdraget gick bland annat ut på att främja en ”långsiktigt hållbar jakt- och viltvård”, liksom att förenkla jakten. Exempelvis skulle det utredas om ansvaret för vapentillstånd borde flyttas från polisen. 

Naturvårdsverket som i dag ansvarar för jakt och viltvård kommenterade i samband med tillsättningen av utredningen att det inte är ovanligt att verksamheter ses över.

Utredningen berör också uppdrag inom bland annat Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. 

Idén om att skapa en ny viltvårdsmyndighet fanns med redan i Tidöavtalet.

Artikeln har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV