
Överskuldsättning i Sverige har ökat dramatiskt, enligt en rapport från Arena Idé, som föreslår reformer för att ”modernisera skuldsaneringssystemet”.
Alltför få överskuldsatta får skuldsanering – det riskerar att förvärra deras situation och utestänga dem från arbetsmarknaden. Det menar Arena Idé, som i en ny rapport föreslår fem reformer för att modernisera skuldsaneringssystemet.
Bland annat vill de att fler ska beviljas sanering tidigare, att saneringstiden förkortas från fem till tre år och att ett nationellt skuldregister införs.
Enligt rapporten Överskuldsättning i Sverige – Förslag för en modern skuldsanering har omkring 437 000 personer skulder hos Kronofogden – som också ansvarar för skuldindrivning och skuldsanering. Men det är för få som söker skuldsanering menar Arena Idé – under 2024 ansökte 7,3 procent av de överskuldsatta skuldsanering.
Samtidigt har antalet godkända ansökningar sjunkit med 25 procent under de senaste åren, trots att både antalet överskuldsatta och ansökningar har ökat. Dessutom visar, enligt rapporten, det nuvarande systemet ”på oförmåga” hjälpa de nästan 90 000 personer, så kallade ”evighetsgäldenärer”, som har haft sina skulder registrerade hos Kronofogden i över 20 år.
”Runt 437 000 personer har skulder registrerade hos Kronofogden, vilket motsvarar 4,1 procent av befolkningen. Mellan 2010 och 2024 har den totala skuldsumman ökat med 112 procent och uppgår i dag till 137 miljarder, vilket motsvarar 2,2 procent av Sveriges BNP.”
Överskuldsättning i Sverige – Förslag för en modern skuldsaneringEnligt rapporten är skuldsättningen ojämnt fördelad i landet. I kommuner med svag arbetsmarknad är omkring en av tio överskuldsatta, medan det i ekonomiskt starka kommuner är en på hundra. Trots att kommunerna är skyldiga att erbjuda kostnadsfri skuldrådgivning varierar tillgången kraftigt.
Positiva effekter av skuldsanering
I rapporten framhåller Arena Idé de positiva effekterna av skuldsanering, såsom ökad sysselsättning, bättre hälsa och högre inkomster. Skuldsanering kan också fungera som en ekonomisk stabilisator under lågkonjunktur, genom att ökad konsumtion stärker efterfrågan i ekonomin.
Rapporten konstaterar att även regeringen har ”identifierat långvarig överskuldsättning som ett stort samhällsproblem” och nyligen tillsatt en utredning för att hantera problemet med evighetsgäldenärer.
Arena Idé uppmanar nu regeringen att bredda översynen och inkludera hela skuldsaneringssystemet. Rapporten presenterar även flera förslag för en ”modern skuldsaneringspolitik”.
Arena Idés förslag till en ”modern skuldsaneringspolitik”
- Förbättra information om skuldsanering och utöka resurser till kommunernas budget- och skuldrådgivning.
- Inför skuldsanering tidigare och till fler personer.
- Korta återbetalningsperioden i skuldsaneringen från fem till tre år.
- Fastställ återbetalningsbeloppet vid skuldsaneringens start.
- Inför reformerna omgående – skuldavskrivning som ekonomisk stabilisator.
- Förbättra kartläggningen av högkostnadslån och andra skulder.