
En lässatsning i skolan låter bra, men ska man bara dela ut pengar att köpa böcker för? undrar Johanna Söderlund. Hon anser att man behöver arbeta på ett mer genomgripande sätt med läsning för att satsningen ska bli meningsfull.
DEBATT. Regeringen ger skolor bidrag för att köpa böcker – är detta lässatsningen? Naturligtvis kommer inte hyllmeter av böcker i sig göra någon skillnad! Skolorna behöver främst läspedagogik, det räcker med tre–sex väl valda titlar om man jobbar med givande aktiviteter före, efter och under läsning. Tema, budskap, etik, moral, språk och citat ska levandegöras med bilder, berättarröst, musik, dramatisering. Att tänka och skapa tillsammans med ord, färg, form, hjärta och hjärna är det som behövs!
Har skolorna resurser för att bedriva givande, lärande, reflekterande läsning? Högläsningsgrupper i biblioteket med skapande till? Detta ingår i svensk läroplan, att Sveriges barn ska få läsa existentiella och spännande, givande klassiska noveller, sagor, myter, och tänka tillsammans, skapa och uttrycka med ord och bilder, presentera, kreera, presentera!
”Lässatsningen” behöver alltså utöver böcker även inkludera att pengarna får användas till behöriga och inspirerande lärare i svenska, sva, so, engelska, tyska, franska. Även studiehandledare och modersmålslärare (tvåspråkiga personer), och till fortbildning av personal och inköp av e-böcker. Att lyssneläsa, och se texten samtidigt som man hör den, är troligt givande, kanske Ipads behövs liksom studiebesök/författarbesök!
Varje skola har väl redan minst 15–25 klassuppsättningar, i olika genrer i sv, sva och några på engelska. Antologier med noveller eller utdrag ur romaner finns ofta också i klassuppsättning. Man borde kanske köpa in några olika titlar i fem och fem, och glöm inte det viktiga temat, budskapet, intrigerna, konflikterna, person- miljöbeskrivningarna, glöm heller ej flerspråkighet. Glöm inte att Sveriges nationella minoritetsspråk ska finnas i hyllorna!
Ett eget bibliotek till varje skola är dock onödigt och snudd på fel. Det vore mycket givande om lärare och elever fick besöka ett annat bibliotek. Ni vill väl att våra barn ska få lära sig att socialisera, föra sig, vara artiga, nyfikna.
Mötesplatser för ungdomar är en grundbult för folkhälsa, utveckling och barnafödande, så varför skulle inte alla elever i Sverige (och lärare) besöka varandras bibliotek? Att det finns ett skolbibliotek i området att dela på, att cykla dit, ta spårvagn eller buss dit, och mötas kring läsning och litteratur? Att lyssna på ett författarbesök vore givande!
Den här regeringen försöker tydligt jobba med social distans, apartheid och indelning. Att få lämna sin skärm och sin skolbyggnad för att besöka andra bibliotek vore ett botemedel för många av dagens problem. Den värsta diskrimineringen av unga i mannaminne pågår via skolplikten.
Inköp av böcker är inte lösningen. Tvärtom borde kommuner vara emot överkonsumtion och slit- och slängmentaliteten! Att köpa in böcker utan att först inventera vad som inns är inte okej för svenska skattepengar, Varje skola och folkbibliotek behöver gå igenom och damma av sina hyllor, lyfta fram olika genrer. Klassiker från Sverige, Norden, världen ska elever läsa och lära av, och en del spänningsromaner, deckare, populärromaner, vackra omslag. Visa upp dem i hyllan, diskutera hur ni kan jobba med olika böcker aktivt med eleverna för att belysa temat. Även slöjd, bild, musik och hemkunskap kan inkluderas, text, berättelser, fakta, budskap från då till nu finns i alla ämnen.
En ”lässatsning” måste innebära tid och resurser för lärare i olika ämnen att samlas och diskutera pedagogiska tips, uppgifter och läsprojekt, där eleverna får synas lite kring läsandet genom kreativa uppgifter, skriva, rita, berätta, använda estetik, sina ord, röster, tolkningar kring läsningen. Även lärare i SO och NO behöver inkluderas.
Låt elever bemanna skolbiblioteket, kanske kan de äldre jobba där ibland och även hålla läsgrupper för yngre. Elever kan få komma och skriva citat, budskap och teman, dekorera i biblioteket och göra ”ordmoln” om författare.
Jag hörde något om att gallra och sortera ut. Det är otroligt inne med slit och släng, men vi vill inte se en något skrotande av svenskt kulturarv nu via regeringens och Liberalernas lässatsning! Att slänga klassiker och böcker från förr måste förbjudas, och historien som tagit oss till dagens punkt ska belysas. Lite gammelsvenska, olika dialekter, andra nordiska språk är givande att prova att jobba med. Framsidor och bilder på klassiska författare är lärande!
Förstör inte lässatsningen genom att lägga pengar på inköp utan att inventera vad som redan finns. Utan pedagogiska diskussioner, och kompetens, tid och resurser till ett aktivt pedagogiskt, givande, kul, spännande språkande arbete med läsning för unga!
Att läsa på temat
• https://larportalen.skolverket.se/api/resource/P03WCPLAR078175
• https://oppetklassrum.se/inlagg/185
• https://pedagog.malmo.se/bloggposter/resursmaterial-for-lasutveckling/
• https://www.vilarare.se/nyheter/lasning/lasraset-sa-brister-skolan/
• https://www.vilarare.se/nyheter/lasning/svensklarare-far-baklaxa-i-lasning/
• https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/sa-kan-du-starka-elevers-lasning
• https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/09/regeringens-lassatsning-bemannade-skolbibliotek-och-pengar-for-att-kopa-in-bocker/