Prenumerera

Logga in

Radar · Inrikes

Så vill regeringen motverka brott inom assistansersättningen

Camilla Waltersson Grönvall.

En ny utredning ska titta på hur myndigheter bättre ska motverka brottslighet inom systemet för personlig assistans. Det meddelade regeringen under tisdagen, strax efter att en ny rapport på ämnet presenterats. Regeringens direktiv till utredningen möts både med välkomnande och kritik.

I samband med den nya rapporten om hur kriminella nätverk utnyttjar assistansersättningen så presenterade regeringen i dag direktiv till en ny utredning. Syftet är att bättre kunna förebygga denna typ av brott. 

– Ett allvarligt mönster bekräftas i den här rapporten. Och vi kan konstatera att assistansen är inte längre trygg. Den är kapad och den är utnyttjad av den organiserade brottsligheten. Och så kan vi helt enkelt inte ha det, sa socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall under en pressträff på tisdagen. 

Hon underströk samtidigt att det ”inte är de ärliga brukarna eller de ärliga assistansamordnarna som ska misstänkliggöras”.

– Det är den organiserade brottsligheten som ska bort. Regeringen står på de utsattas sida – inte de som skor sig på deras bekostnad, fortsatte ministern.

Utredningen ska bland annat titta på hur myndigheterna bättre ska kunna följa upp beslut om beviljad assistansersättning och möjligheter till att ändra beslut som visat sig oriktiga på grund av fusk eller andra oegentligheter. Den ska också analysera vilka för- och nackdelar som finns med en eventuell reglering av möjligheten till anhörigassistans och ”vid behov föreslå lämplig reglering av anhörigassistans”. Sist ska utredningen också analysera och eventuellt föreslå ”lämplig reglering av möjligheten att själv kunna anställa personliga assistenter”. 

Då det i dag finns en risk att individers rätt till goda levnadsvillkor inte tillgodoses i samband med att regler blivit allt snårigare, och flera fall även hamnar i domstol, så vill regeringen också inrätta en så kallad LSS-inspektion. Den ska kunna ge rådgivning och juridiskt stöd till enskilda, exempelvis när det gäller Försäkringskassans beslut. 

– Den ska också förebygga och förhindra välfärdsbrott samt säkerställa att LSS-verksamheter sker säkert, har god kvalitet och bedrivs enligt lagen, säger Liberalernas funktionsrättspolitiska talesperson Malin Danielsson under presskonferensen.

Risk att enskilda utpekas som brottslingar

Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, tycker att det är bra att man nu ser över reglerna så att assistansersättningen betalas ut till de som faktiskt behöver det. Men han påpekar att det i debatten kan finnas en risk att personer som får assistans utpekas som brottslingar, trots att de har laglig rätt till assistans.

– Det är väldigt få gånger som det är den enskilda personen som ligger bakom fusk. Snarare är det nästan alltid assistansbolagen som satt detta i system. För det är svårt att få assistansbeslut av Försäkringskassan idag. Så jag tycker det är bra att socialtjänstministern betonar att det handlar om att komma åt den organiserade brottsligheten. Det blir så lätt ”guilt by association” annars, och det måste vi komma ifrån.

Han ser också positivt på att det ska tillsättas en LSS-inspektion. 

– Den hoppas vi mycket på. Det finns tio olika insatser som kan ges enligt LSS, och vi hoppas att inspektionen ska täcka alla. Så verkar det också, och det behövs verkligen, säger Nicklas Mårtensson.

Han konstaterar att det idag kan vara lite knepigt med granskning när det gäller kommunala verksamheter, eftersom det ibland är en del av kommunen som granskar en annan kommunal verksamhet. 

– Det är inte alltid så lätt att granska sig själv, så att säga. Så om LSS-inspektionen också skulle ges i uppdrag att granska kommunala insatser så tror vi det skulle vara bra. 

På samma sätt hoppas han att inspektionen ska kunna granska kommunala riktlinjer, som kan skilja sig åt mellan olika kommuner. 

– Det finns till exempel kommuner som mer eller mindre satt i system att en person som får ledsagarservice och exempelvis ska ut och fika måste betala för sin ledsagares bussbiljett och fikat. Och då kan man ju fråga sig om man då lever ett liv som alla andra, som ju är intentionen i LSS. Oftast brukar man ju inte betala fikat för en annan person.

Ser risker med vissa begränsningar

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, ställer sig i grunden positiva till att regeringen agerar mot kriminalitet inom assistansen. Men de ser också vissa risker, framförallt med att det kan bli tal om begränsningar av möjligheten att anställa anhöriga som assistenter och en begränsning av antalet arbetstimmar för anhöriga. 

”Enligt RBU skulle assistansen kollapsa utan anhöriga som personliga assistenter på grund av den arbetsbrist som råder i branschen. Familjer bör också själva få styra över sin hemmiljö och avgöra hur bekväm man är med att ha hemmet som en arbetsplats med externa anställda”, skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

De ställer sig också kritiska till ett förslag om GPS-spårning både för assistenter och den assistansberättigade, för att komma till rätta med fusk där kriminella utnyttjar systemet genom att assistenten inte befinner sig på samma plats som den assistentberättigade.

”RBU betonar vikten av att skydda integriteten och anser att den typen av åtgärder är direkt kränkande”, skriver förbundet. 

Utredningen ska redovisas senast den 8 januari 2027.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV