Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Uppvärmningen i Europa är snabbast i världen

Valencia

Europa värms upp snabbast i världen och fjorårets klimat präglades av rekordtemperaturer, omfattande avsmältning av glaciärer och flera svåra översvämningar. Det skriver EU:s klimattjänst Copernicus i årets stora rapport European State of the Climate 2024, som släpptes idag.

Fjoråret som var det varmaste året som uppmätts globalt, präglades av höga temperaturer både till havs och på land – inte minst i Europa, som är den världsdel där uppvärmningen går snabbast. Något som får särskilt fokus i årets upplaga av European State of the Climate 2024, där det konstateras att Europa värmts upp dubbelt så snabbt som den globala medelhastigheten – ända sedan 1980-talet. Värst drabbat av fjolårets hetta var sydöstra Europa.

– Vi fann att sydöstra Europa upplevde sex värmeböljor mellan juni och 5 september, inklusive regionens längsta och näst allvarligaste värmebölja någonsin, 13 dagar lång som drabbade 55 procent av regionen. Ibland gick det enbart 3 eller 4 dagar mellan värmeböljorna, totalt var det värmeböljor 43 av sommarens 97 dagar, säger Samantha Burgess, biträdande direktör för EU:s klimattjänst Copernicus i samband med en pressträff.

Årets kanske mest dramatiska händelse, översvämningarna runt Valencia, lyfts också i rapporten. Även om det är ett känt lokalt väderfenomen, DANA, som låg bakom lågtrycket så är det inte en isolerad händelse, understryker Carlo Buontempo, direktör för Copernicus klimattjänst.

Rekordstora förluster i Skandinaviens glaciärer

– Om vi ​​tittar på södra Europa i allmänhet ser vi att Valencia inte är ett isolerat fall. Förra året i Europa har vi sett flera översvämningar och det är något som vi belyser i rapporten. Många översvämningar har varit relaterade till mycket intensiv och lokaliserad nederbörd, som kan drivas på av den höga temperaturen i atmosfären, vilket betyder att atmosfären i allmänhet innehåller mer vattenånga och därför är mer benägen för intensiv nederbörd, och även den höga temperatur som vi har sett i havet både i Medelhavet och Atlanten (påverkar nederbörden).

Vad gäller glaciärerna och avsmältningen, var de i Skandinavien och Svalbard de värst drabbade under fjolåret – också i ett globalt perspektiv. Det på grund av rekordtemperaturer i regionen.

– Under 2024 såg Svalbard och Skandinavien rekordstora isförluster. Men Centraleuropa är en av de regioner i världen där glaciärerna krymper snabbast, säger Samantha Burgess.

Samantha Burgess lyfter också att fjolåret var ovanligt i den meningen att det var Östeuropa som var torrast och varmast. Även om Södra Europa också var varmt, var det också fuktigare än vanligt.

– Även om det var det varmaste året någonsin för Europa som helhet så i vissa delar av Europa kanske det inte kändes så, då mycket av rekordvärmen var i de östra och södra delarna av Europa, säger Samantha Burgess och fortsätter:

– Andra områden låg generellt över medeltemperaturerna för året, förutom Island och delar av Grönland, som var de enda områden där det var svalare än genomsnittet, säger Samantha Burgess.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV