
Mars 2025 blev den varmaste marsmånaden i Europa som registrerats och den näst varmaste i världen. Det var också en månad med stora extremer vad gäller nederbörden, skriver EU:s klimattjänst Copernicus i en ny bulletin.
Mars blev den varmaste marsmånaden som registrerats i Europa, 2,41 grader över genomsnittet för mars 1991-2020. Det var också den näst varmaste i världen, 1,6 grader över den förindustriella nivån för mars. Det konstaterar EU:s klimattjänst Copernicus efter att ha sammanställt miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.
Mars månad i Europa var också en månad med extrem nederbörd över hela kontinenten, där många områden upplevde sin torraste marsmånad någonsin och andra sin regnigaste marsmånad på åtminstone de senaste 47 åren. Att södra Europa blev blött, och stora delar av Centraleuropa och Sverige fick lite nederbörd, berodde på att högtryck över delar av Europa tvingade lågtrycken från Atlanten att gå antingen i en nordligare bana väster om Norge eller i en sydligare bana mot den Iberiska halvön, berättar Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
– Det här är inte alls särskilt ovanligt, man har den här typen av situationer ibland, med högtryck som blockerar vägen för lågtrycken och styr om dem på en annan bana, säger han.
Mer nederbörd med ett varmare hav
Men en hypotes är att den globala uppvärmningen kan göra högtrycken mer långvariga, kopplat till att uppvärmningen går snabbare över land än över havet och i Arktis jämfört med lägre breddgrader.
– Det finns spekulationer om att den här typen av högtrycksområden som varit dominerande under mars skulle kunna bli mer långvariga och det betyder att de här lågtrycksbanorna som hänger ihop med det blir mer långvariga och det blir mer nederbörd på vissa ställen och torrt på andra. Men utifrån dagens kunskapsläge kan vi inte säga att det är på det sättet.
Enligt Copernicus bulletin för mars slogs också värmerekord i flera havsbassänger, inte minst i Medelhavet och Atlanten. Ett varmare hav är något som man vet påverkar avdunstningen, poängterar Erik Kjellström.
– Därav blir det också mer nederbörd än om det hade varit ett par grader kallare.
Något som alltså är oberoende av klimatets eventuella påverkan på lågtryck och högtryck.
Copernicus skriver vidare att mars 2025 var 0,08 grader kallare än mars 2024, som är den hitintills varmaste marsmånaden, och att mars 2025 var den 20:e månaden under de senaste 21 månaderna då den globala genomsnittliga ytlufttemperaturen var mer än 1,5 grader över den förindustriella nivån.
Artikeln har uppdaterats med intervjun med Erik Kjellström.