Prenumerera

Logga in

Radar

Skickades till fängelse i El Salvador ”administrativt misstag”

Konst som avbildar venezuelaner som deporterats från USA och förts till ett fängelse i El Salvador efter att USA påstått att de var medlemmar i gänget Tren de Aragua, på en gata i Caracas, Venezuela.

USA har deporterat 238 venezuelaner till ett ökänt fängelse i El Salvador. Den amerikanska regeringen har pekat ut dem som medlemmar i det venezuelanska gänget Tren de Aragua. Nu avslöjas att personer felaktigt har pekats ut.  

USA har deporterat 238 venezuelaner till ett ökänt fängelse i El Salvador. Den amerikanska regeringen har pekat ut dem som medlemmar i det venezuelanska gänget Tren de Aragua. Nu avslöjas att personer felaktigt har pekats ut.  

Leonel Echavez, 19 år gammal, befann sig i sitt hem i Dallas när tjänstemän från USA:s migrationsmyndighet ICE knackade på dörren. De letade egentligen efter en annan person, men på grund av hans tatueringar greps han och sattes på ett flyg till El Salvador. ”Han hade en domstolsförhandling inbokad, men det hjälpte inte,” säger hans mor Maria Luisa Paz till Reuters. 

Reuters har granskat 50 fall och funnit att minst 27 av de deporterade till El Salvador harr aldrig fått en formell utvisningsorder och hade kvar rätten att pröva sina asylskäl  en amerikansk domstol.  

Donald Trump har aktualiserat en gammal krigslag, Alien Enemies Act, för att kunna anhålla och deportera människor utan rättslig prövning. En appellationsdomstol har krävt att Trump-administrationen stoppar utvisningarna, men domstolens beslut har överklagats till Högsta domstolen och deportationerna till ett fängelse i El Salvador har fortsatt. De som skickas till fängelset påstås tillhöra det kriminella gänget Tren de Aragua 

Enligt American Civil Liberties Union (ACLU) bygger identifieringen av Tren de Aragua-medlemmar på godtycklighet. I ICE riktlinjer ”Alien Enemy Validation Guide” listas skäl som identifierar en gängmedlem. Det handlar om tatueringar, handgester och kläder med Michael Jordan-tryck.

Endast sex av de 50 personer som deporterats som Reuters granskat har dömts för brott och då handlar det om brott som snatteri,  “hotfullt språkbruk”. 

Ett av fallen som väckt störst uppmärksamhet är Andry Hernandez, en venezuelansk makeup-artist och asylsökande. Han greps vid gränsen och fick höra att hans tatueringar var bevis på att han var gängmedlem.  En av tatueringarna föreställde en kungakrona med orden ”mamma” och ”pappa”. 

Deportationen av Kilmar Armando Abrego Garcia, en 29-årig man från Maryland handlade om ett ”administrativt misstag”, enligt ICE.  Han befann sig i USA under skyddsstatus men skickades ändå till det ökända CECOT-fängelset.  Hans fru identifierade honom genom foton och videor från anstalten.  

CNN rapporterar om en av de drabbade familjerna. Yurliana Andreina Chacin Gómez i flera dagar  försökte få information om sin bror Jhon Willian Chacin Gómez innan hon såg en video från den salvadoranska regeringen med deporterade från USA. Han hade varit i amerikanskt förvar medan han sökte asyl. 

Ett liknande öde har drabbat Arturo Suarez Trejo, en venezuelansk sångare känd för sina romantiska ballader. Han greps av ICE i februari i North Carolina, strax innan han skulle lämna in sina fingeravtryck för sin asylansökan. Även hans familj identifierade honom på bilder från El Salvador. 

”Advokaten Lindsay Toczylowski, som representerar en venezuelansk asylsökande som deporterats, beskriver utvisningarna som ”det mest chockerande” hon har sett under sina 15 år inom immigrationsrätten, rapporterar The Guardian. 

”Min klient kom hit för att söka skydd, men istället skickades han till en arbetskoloni i El Salvador känd för människorättskränkningar,” säger hon. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV