
I dag presenterades några nya förslag till en modern jaktlagstiftning. Bland annat ska jaktsabotage motverkas genom sekretess och skyddsjakt på klövvilt ska underlättas.
Tisdagen 2 april överlämnades förslag på förändringar av jaktlagstiftningen till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Det är ett delbetänkande från utredningen om moderniserad jaktlagstiftning. I uppdraget ingick bland annat att samla in underlag om jaktsabotage. Utredningen visar att det är ovanligt med jaktsabotage och att nuvarande lagstiftning generellt är tillräcklig, liksom att det har liten påverkan på jakten.
– Men det finns ett mörkertal och det kan få allvarliga konsekvenser för enskilda, säger utredare Mats Wiberg under en pressträff.
Han förklarar att vargjakten sticker ut. Här sker det ganska mycket sabotage och många personer är utsatta.
För att förhindra jaktsabotage lämnas flera förslag. Bland annat att sekretess skyddar uppgifter om enskilda i ärenden om vargjakten och att Naturvårdsverkets uppgifter som omfattas av anmälningsskyldighet sekretessbeläggs. Det föreslås också att polisen ska flagga brott kopplade till jaktsabotage. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som tog emot delbetänkandet menar att det är bra att få en överblick över om sabotagen exempelvis är knutna till vissa områden eller händelser. Han förklarar att de ska ha vidare diskussioner om förslagen, bland annat i jägarkretsar.
Enklare skyddsjakt
Peter Kullgren tycker också det är positivt att skyddsjakten av främst klövvilt kan förenklas.
– Vi har sett problem från framförallt primärproducenter i stora jordbruk att man kan få sina skördar uppätna av till exempel hjortar.
Utredaren Mats Wiberg förklarar att det också får betydelse för skogsägare som har problem med betesskador från bland annat älg.

Anledningen att skyddsjakten kan förenklas är att EU tillåter ett enklare regelverk än det som Sverige tillämpar för arter som inte listas som skyddsvärda. Skyddsjakten av rovdjur och fåglar kommer därför inte att förändras. Bara förra året förenklade också Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på stora rovdjur, efter uppdrag från regeringen.
Tillåtet fånga varg
Det lämnas även flera förslag på tillägg och förtydlingar i jaktlagstiftningen. Bland annat att skyddsjakt får beslutas för björn, varg, järv, lo, säl eller örn av djurskyddsskäl. För att kunna gå vidare med regeringens planer på en minskad vargstam blir det också uttryckligen tillåtet att fånga varg för att exempelvis märka den för forskning. Enligt Naturvårdsverket kräver nämligen ett sänkt referensvärde för vargar en utökad och mer krävande vargförvaltning.
Kostnaderna för förslagen beräknas rymmas inom befintliga ekonomiska ramar och föreslås träda i kraft 1 juli 2026. Utredningen om en moderniserad jaktlagstiftning redovisas i sin helhet senast 31 december i år.
– Det är positivt att flera av de viktigaste frågorna prioriteras i ett delbetänkande som kan beredas och beslutas snabbare. Inte minst är det viktigt att underlätta reglerna för skyddsjakt i den mån det är möjligt. Även behovet av åtgärder för att förebygga jaktsabotage är ett ämne som blev aktuellt så sent som i samband med licensjakten av varg, kommenterade landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande i januari.