
Finland drar sig ur Ottawafördraget, som förbjuder användningen av truppminor, och höjer även försvarsanslaget till tre procent av BNP fram till 2029, meddelade regeringen på en presskonferens.
– Som finansminister ser jag kostnaden som enorm, säger Riikka Purra (Sannfinnländarna), men tillägger att det är nödvändigt ”med tanke på barnens och barnbarnens säkerhet”, uppger Dagens nyheter på tisdagen.
Enligt regeringsrepresentanter behövs minor för att försvara Finland och ska inte tas i bruk i fredstider.
Fredsrörelse kritisk
Finlands fredsförbunds verksamhetsledare Laura Lodenius är kritisk.
– Alla de organisationer som jobbar med minoffer i krigsområden, som röjer minor, som hjälper läkare, alla sådana människor i det internationella samfundet är hemskt chockade att Finland nu kanske enligt regeringen tycker att det är helt OK att använda minor, säger hon till Tv-nytt.
Att regeringen uppger sig stå bakom målsättningarna i Ottawafördraget är något som Lodenius menar blir absurt om det samtidigt kan bli så att nya minor sprids.
Norge lämnar inte
På onsdagen meddelade norske utrikesministern, Espen Barth Eide, att Norge inte kommer att lämna fördraget, uppger Yle.
– Vi måste förbinda oss till att låta bli att använda dessa vapen. Annars blir tröskeln lägre för att de kan användas i krigföring, eftersom stigmat minskar, säger han, enligt Reuters.
De baltiska länderna och Polen har uppgett att de vill dra sig ur minförbudfördraget på grund av säkerhetshotet från Ryssland.
Texten har uppdaterats.
Ottowafördraget
1997 antogs en FN-konvention mot personminor i Ottawa, vilken sedan trädde i kraft 1 mars 1999.
Ottawafördraget förbjuder användning av personminor, också kallade truppminor.
164 länder och områden har skrivit under fördraget, men inte bland andra Kina, Ryssland och USA.
Syre, TT