
För ett drygt år sedan var torkan i Katalonien så svår att nödläge utlystes. Nu kan invånarna andas ut för den här gången, efter att magasinen åter igen fyllts av vatten.
I mars förra året var vattenbristen i den spanska regionen Katalonien så svår att styret utlyste nödläge. Som symbol för den svåra torkan stod kyrkan Sant Romà de Sau, som normalt sett ligger under vatten i ett av regionens vattenmagasin. När torkan var som värst stod den på bar backe. Men ett år senare drar befolkningen en suck av lättnad – och tidningen El diario berättar att besökare nu vallfärdar till vattenmagasinet för att se förändringen, där nu endast delar av kyrktornet visar sig.
– Det är fantastiskt hur det har förändrats. Själv tycker jag mycket mer om att se den full eftersom vatten är liv, säger Jordi Bonich från Barcelona till tidningen.
Efter ymniga skyfall under mars månad har magasinet fyllts från fem procent när torkan var som värst till runt 68 procent i dag. Totalt ligger magasinen i Katalonien nu på i genomsnitt drygt 60 procent av deras kapacitet. För bara tre veckor sedan låg de på 30 procent. Den snabba förändringen tillåter den lokala regeringen att lyfta restriktionerna även om det ännu inte skett helt och hållet, skriver El diario.
Också i Andalusien har vattenmagasin fyllts på – och fler oväder är på ingång.
Vilken roll spelar klimatförändringarna?
Enligt en ny studie i Nature har den atmosfäriska cirkulation som bidrar till nederbörd i regionen varit stabil de senaste 150 åren – och ännu inte påverkats av klimatförändringarna. De perioder av mer eller mindre nederbörd som varit har legat inom ramen för vad som betraktas som en naturlig variabilitet, enligt studien som efterlyser mer forskning kring hur uppvärmning kan komma att påverka den atmosfäriska cirkulationen.
Men forskarna betonar i artikeln att länderna runt Medelhavet samtidigt blivit torrare – trots att de inte ser någon signifikant trend i nederbörd, då uppvärmningen innebär att mer vätska avdunstar från marken.
”Enligt klimatprognoserna förväntas dessa förhållanden förvärras i framtiden. Som ett resultat av detta kan regionen drabbas av allvarligare torka. Det är viktigt att notera att denna process med ökad torrhet är oberoende av den observerade och prognostiserade nederbördsdynamiken”, skriver forskarna i studien.