Prenumerera

Logga in

Radar · Mänskliga rättigheter

HRW: Risk att Narges Mohammadi åter fängslas

Narges Mohammadi på bild projekterad på en byggnad.

De iranska myndigheterna hotar att återigen fängsla nobelpristagaren Narges Mohammadi, som sedan början av december har tillåtits en tillfällig paus från fängelset på grund av hälsoskäl. Det befarar Human rights watch, som nu uppmanar myndigheterna att helt släppa Muhammadi och alla andra fängslade människorättsaktivister. 

Den fjärde december förra året släpptes Narges Mohammadi tillfälligt från Evinfängelset, där hon suttit fängslad sedan 2021. Detta på grund av allvarlig sjukdom. Hon tilläts tre veckor utanför fängelsemurarna, ett tillstånd som hennes advokat sedan begärde en förlängning av. Mohammadis läkare har konstaterat att hon behöver minst sex månader utanför fängelset, skriver Human rights watch i ett pressmeddelande. Detta för att hon ska kunna få tillgång till regelbundna undersökningar och vård. 

År 2023 tilldelades Narges Mohammadi Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Iran. Hon kunde dock inte ta emot det i person, eftersom hon avtjänar ett drygt 13 års långt fängelsestraff som är kopplat till hennes politiska aktivism. Något hon nu fortsatt med.

– Narges Mohammadi har använt denna korta respit från fängelset för att fortsätta sin aktivism och belysa den svåra människorättssituationen i Iran. Iranska myndigheters hot om att återföra henne till fängelse är en skarp påminnelse om deras nolltolerans för oliktänkande, säger Federico Borello, interim vd på Human rights watch, i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

– Irans myndigheter har en rättslig skyldighet att villkorslöst frige Nobelpristagaren Narges Mohammadi och alla andra godtyckligt fängslade och att se till att alla i deras förvar har tillgång till snabb och adekvat medicinsk vård.

Vanligt att fångar nekas vård

Iran har dock en långvarig vana att neka tillräcklig vård i rätt tid för fångar i landet, särskilt de som fängslats på grund av politiska motiv, skriver HRW och listar flera exempel: Zeynab Jalalian, en kurdisk politisk fånge som dömts till livstids fängelse; Fatemeh Sepehri, en uttalad kritiker av den högsta ledaren dömd till 18 års fängelse; Raheleh Rahemi-Pour, en 72-årig medborgarrättsaktivist; Warisha Moradi, en kurdisk aktivist dömd till döden; och Motaleb Ahmadian, en kurdisk politisk fånge. 

Narges Mohammadi hade flera allvarliga hälsoproblem under flera månader innan hon till sist fick gehör för kraven på vård, som upprepade gånger lagts fram från hennes försvarare liksom från FN-representanter.

Att neka fångar vård på sjukhus eller adekvat specialistsjukvård kan anses som tortyr eller misshandel och är förbjuden enligt internationell lag. Amnesty international släppte 2022 en rapport som granskade 96 fall mellan 2010 och 2022 där fångar i iranska fängelser dött i väntan på vård. 

– Iraniska myndigheters avskyvärda policy att neka sjukvård till häktade och fångar kan få dödliga konsekvenser. Det internationella samfundet måste hålla dem till svars för deras uppenbara ignorering, inte bara av rätten till frihet utan också rätten till liv för människor i deras förvar, säger Federico Borello.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV