Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Köttsvinnets klimatavtryck störst – trots mindre mängd avfall

Köttavfall har nästan fyra gånger så stor klimatpåverkan som frukt- och grönsaksavfall, trots att mängden är betydligt mindre.

Hushållen och industrin står för en större del av klimat- och miljöpåverkan från livsmedelsavfall, visar en ny rapport från Naturvårdsverket.

En ny rapport från Naturvårdsverket visar att hushållen och industrin står för en stor del av klimat- och miljöpåverkan från livsmedelsavfall. Genom att minska matsvinnet kan resurser användas mer effektivt och miljöpåverkan minskas.

Kött är det livsmedel vars avfall orsakar störst klimatpåverkan i alla led av livsmedelskedjan, trots att det inte utgör den största mängden matsvinn.

I hushållen slängs tre gånger så mycket frukt och grönt som kött, men köttavfallet har ändå nästan fyra gånger så stor klimatpåverkan. Orsaken är att kött har en betydligt högre klimatpåverkan per kilo jämfört med andra livsmedelskategorier.

− Data vi har visar hur olika typer av livsmedelsavfall påverkar miljön i förhållande till varandra även om det ännu inte går att exakt mäta hur stor klimat- och miljöpåverkan livsmedelsavfall har, säger Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverkets resurseffektivitetsenhet, i en kommentar.

Rapporten visar också att köttavfallet inte bara orsakar störst klimatpåverkan utan även den största miljöpåverkan när det gäller övergödning och markanvändning. Däremot har hushållens livsmedelsavfall från frukt och grönt en större påverkan på vattenanvändningen jämfört med kött.

−Det är viktigt att hushållen minskar sitt matsvinn, det vill säga allt som slängs och som hade kunnat ätas eller drickas. Livsmedelsindustrin har bättre förutsättningar att hitta alternativa avsättningsmöjligheter för restprodukter från produktion, säger Anita Lundström.

Rapporten fokuserar på livsmedelsavfall och omfattar inte livsmedel som blir foder eller lämnas i fält, så kallade livsmedelsförluster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV