Prenumerera

Logga in

Radar

Ny regering i Österrike efter fem månaders förhandlingar 

De österrikiska partiledarna Christian Stocker från Folkpartiet (ÖVP) i mitten, Andreas Babler från Socialdemokraterna (SPÖ) till vänster och Beate Meinl-Reisinger från NEOS till höger vid en presskonferens efter att ha enats om att bilda en koalitionsregering.

Österrike ser efter fem månaders förhandlingar ut att få en ny regering bestående av konservativa Österrikiska folkpartiet, socialdemokratiska SPÖ och liberala Neos. Koalitionsavtalet presenterades på torsdagen och Christian Stocker från ÖVP väntas bli ny förbundskansler. 

Regeringsbildningen i Österrike har slagit rekord som den längsta i landets moderna historia med 129 dagar av förhandlingar. I valet i september blev det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) störst, men misslyckades med att bilda en koalitionsregering. När Österrikiska folkpartiet (ÖVP) och socialdemokratiska SPÖ inledde nya samtal tillsammans med liberala Neos enades de till slut om en mittenregering för att undvika nyval. ÖVP:s partiledare Christian Stocker väntas bli förbundskansler. Han har tidigare förhandlat med FPÖ för att bilda en regering men de kunde inte komma överens.  

Trots att FPÖ hålls utanför regeringsbildningen så lovar den nya regeringen att genomföra en politik som länge drivits av FPÖ. Huvudtemat i koalitionsavtalet rör landets migrationspolitik och regeringen planerar att införa strängare asylregler och inrätta återvändandecenter för avvisade asylsökande. Ett tillfälligt asylstopp kan införas om antalet ansökningar ökar. Alla asylsökande måste delta i ett obligatoriskt integrationsprogram. Det handlar om undervisning i språk och “österrikiska värderingar”. Det ställs också krav på samhällstjänst för asylsökande. Ett annat krav är förbud mot huvudduk för flickor under 14 år, rapporterar AP. 

Ekonomin är en annan prioriterad fråga i avtalet. Regeringen vill se en särskild skatt på banker för att stärka statsbudgeten och åtgärder för att minska underskotten. Socialdemokraternas ledare Andreas Babler uppger att de ekonomiska reformerna syftar till en rättvisare fördelning. 

Efter en dödlig knivattack av en misstänkt islamistisk extremist ställs ytterligare krav på att sociala medier ska hållas ansvariga för extremistiskt innehåll. I avtalet lovas även insatser för att hindra unga från att rekryteras till radikala miljöer. 

Koalitionsavtalet måste nu godkännas av partiernas ledningar och framför allt av Neos medlemmar vid en kongress på söndag. Om avtalet godkänns väntas en ny regeringen tillträda inom kort. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV