Prenumerera

Logga in

Glöd · Debatt

Travhästar och lortgrisar – ord spelar roll

Travhäst i dimma.

Hur vi talar om ickemänskliga djur påverkar vårt sätt att se dem, skriver Johanna Månsson. De reduceras till något som är till för att användas av oss, eller tillskrivs negativa egenskaper som de får illustrera.

DEBATT. Det kan vara relevant att ta upp hur språk och ordval kan påverka vår syn på ickemänskliga djur (”djur” fortsättningsvis) och deras roll i samhället. 

Språk har en stor inverkan på hur vi uppfattar världen och kan både förstärka och utmana normer och föreställningar. Djurindustrierna är väl medvetna om språkets makt och använder det strategiskt för att upprätthålla status quo, vilket vi bör vara medvetna om och välja ord noggrant för att inte oavsiktligt stödja dessa industriers syften. 

Användningen av termer såsom mjölkko, travhäst och försöksdjur reducerar djur till monetära objekt och kan bidra till att upprätthålla en syn där djur ses som resurser (åt människan) snarare än individer med känslor. Och negativa stereotyper, såsom ”dum som en gås”, ”ensamvarg” och ”lortgris” förstärks när djur associeras med mänskliga fel eller negativa egenskaper, vilket kan bidra till att de ses som mindre värda än människor. Det är även viktigt att vara medveten om att lagstiftningen ser djur som objekt, som kan ägas av människor, vilket ytterligare komplicerar för deras inneboende egenvärde. 

Genom att medvetet välja ord som inte förstärker djurindustrins synsätt kan en påverka människors tankar och relationer till andra djurarter. Användningen av neutrala termer, såsom ”kor inom mjölkindustrin”, kan lyfta fram deras egenvärde och rätt till ett liv utan utnyttjande, vilket i sin tur kan leda till förändringar i lagstiftning som berör våra medvarelser. 

Samtidigt kan det så klart finnas praktiska skäl till att ibland använda etablerade termer, särskilt om det hjälper till att nå ut med ett budskap till en bredare publik. Då är det viktigt att balansera tydlighet med normutmaning! Men det centrala är medvetenheten kring ordval och strävan efter ett språk som främjar respekt och empati gentemot alla levande varelser.

Vi kan alltså, genom att förändra vårt sätt att uttrycka oss, påverka attityder och i förlängningen även lagar och regler som påverkar alla levande varelser i positiv bemärkelse.

Ord spelar roll!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV