Prenumerera

Logga in

Radar · Politik

En ”digital offensiv” mot gängen

Justitieminister Gunnar Strömmer presenterade idag regeringens nya åtgärder mot den organiserade brottsligheten.


Reglerna för hemliga och preventiva tvångsmedel – som avlyssning – ska ses över. Det var en av de brottsbekämpande åtgärder som idag presenterades av regeringen.  

Vår samhällsmodell är byggd för en annan verklighet sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff idag när en rad brottsbekämpande åtgärder presenterades. Brottsligheten har flyttat från den fysiska miljön till den digitala och vi har svårt att möta de problem vi har när det gäller barn och unga, menar han. Regeringen föreslår bland annat att polisen ska kunna tvinga digitala plattformar att radera innehåll som kan kopplas till gängkriminalitet, vilket man idag kan när det gäller terrorism. Den frågan ska nu snabbutredas.

En särskild utredare får också i uppdrag att göra en ”rättslig och systematisk översyn” av användningen av tvångsmedel i brottsbekämpningen, och möjligheten att störa och avbryta brott online. Den utredningen ska presenteras i maj 2026.

Tidigare beslutade åtgärder handlar till exempel om utökade möjligheter att kameraövervaka, ökad kontroll över sprängmedel och möjligheter att använda hemliga tvångsmedel mot barn under 15 år.

– Man ska se det här i ljuset av den långsiktiga planen att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten som består av tre olika delar; att slå hårt mot det grova våldet, att strypa den kriminella ekonomin och att bryta rekryteringen av barn och unga till gängen, säger Gunnar Strömmer.

I dag ställde sig också Justitieutskottet bakom regeringens förslag om en ny lag som ska ge myndigheter ökade möjligheter till informationsutbyte, för att förebygga och bekämpa brott. 

Kommuner, regioner, skolor och ett antal statliga myndigheter ska utan hinder av sekretess bli skyldiga att lämna ut vissa uppgifter till Polisen och övriga brottsbekämpande myndigheter. Uppgifter ska lämnas på begäran av de brottsbekämpande myndigheterna men också på eget initiativ. 

Utskottet ställde sig också bakom regeringens förslag till de ändringar i bland annat offentlighets- och sekretesslagen som rör uppgifter som lämnas av socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

S, V, C och MP lämnade reservationer till regeringens förslag. Invändningarna handlar bland annat om att förslagen innebär ett försämrat skydd för den personliga integriteten.

Debatt och beslut sker den 26 februari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV