![hund i bur](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/hund-872x700.jpg)
30 hundar avlivades akut och ytterligare 26 hundar som omhändertogs från en kennel i augusti förra året bedömdes vara i så dåligt skick att det fattades beslut om avlivning. Men beslutet överklagades och sex månader senare mår flera av hundarna bättre – men riskerar ändå att avlivas.
Det var i mitten av augusti 2024 som länsstyrelsen i Östergötland omedelbart omhändertog 124 hundar från en kennel i Linköping, efter ett tips från allmänheten. Länsstyrelsen hade fått in anmälningar om misstänkt djurplågeri under 14 års tid av elva olika personer, rapporterar SVT Nyheter Öst. Samtliga tipsare ber länsstyrelsen besöka kenneln. Men efter att uppfödaren fick sitt tillstånd för verksamheten genomförde länsstyrelsen endast ett kontrollbesök innan det omedelbara omhändertagandet. Det var år 2018.
– En stor mängd tips kommer in på en stor mängd verksamheter. Vi har inte möjlighet att genomföra tillsyn på samtliga tips. Det är en prioriteringsfråga, sa Kristoffer Hellberg, tf avdelningschef på Länsstyrelsen Östergötland, till SVT Nyheter Öst i september.
Det som föranledde besöket i augusti var att Svenska kennelklubben hörde av sig och ville göra en orosanmälan. 30 av hundarna var i så dåligt skick att de avlivades och polisen inledde en förundersökning om grovt djurplågeri. Kort därefter beslutade länsstyrelsen att ytterligare 26 hundar måste avlivas.
![](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/IMG_3130-b.jpg)
Syre har tidigare rapporterat om hur djur kan vanvårdas under många år innan myndigheter agerar. Rättsprocesser som tar tid kan också dra ut på lidandet för djuren. I det här fallet överklagades beslutet om avlivning och sex månader senare inväntar nu länsstyrelsen kammarrättens dom. I mitten av januari behövde tre av hundarna avlivas akut.
”Inte bra”
Syre frågar länsstyrelsen i Östergötland vad det innebär för djurvälfärden att djur som bedöms vara i så dåligt skick att de måste avlivas inte kan bli avlivade på flera månader på grund av en utdragen rättsprocess.
– Det är självklart inte bra att djur som har bedöms lida kraftigt blir sittande på djurstall en längre tid ur ett djurvälfärdsperspektiv, säger Kristoffer Hellberg, tf avdelningschef.
Samtidigt har flera av hundarna återhämtat sig och enligt nya veterinärbedömningar kan de räddas, rapporterar SVT Nyheter Öst.
Kan det vara så att avlivningsbeslut fattas för lättvindigt om djuren kan rehabiliteras?
– Beslut om vad som ska ske med djuren ska enligt lagstiftningen göras i nära anslutning till omhändertagandet. Utifrån de oberoende veterinärbesiktningar som gjordes efter omhändertagandet bedömer vi att hundarna var utsatta för ett stort lidande. Om vi har tagit rätt beslut i detta fall är det nu upp till kammarrätten att se över, då beslutet är överklagat dit, säger Kristoffer Hellberg.
![](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/kollage.jpg)
Vad händer om kammarrätten bedömer att länsstyrelsen fattat rätt beslut att hundarna skulle avlivas?
– Vi måste invänta beslut från kammarrätten innan vi kan uttala oss om vad som kommer hända i nästa steg. Vi kan inte ta något annat beslut än det som kammarrätten beslutar, så därför behöver vi invänta det och se vad det beslutet säger.
Kristoffer Hellberg kan alltså inte svara på om länsstyrelsen i så fall skulle genomföra det tidigare beslutet om avlivning eller göra en ny bedömning utifrån hundarnas aktuella hälsa. Enligt SVT Nyheter Öst kommer deras öde att avgöras utifrån flera månader gamla bedömningar av deras hälsa vid omhändertagandet.