![Skog.](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/Skog-1029x700.jpg)
Miljömålsberedningen, som snart ska presentera sin utredning för regeringen, kommer inte komma med förslag som lever upp till uppdraget man fått. Det menar ledamöterna från oppositionen, rapporterar Ekot.
Inom några dagar ska Miljömålsberedningen presentera sina förslag för regeringen om hur Sverige kan leva upp till sina mål om att skydda den biologiska mångfalden, och hur upptaget av växthusgaser inom markanvändningssektorn kan öka.
Men ledamöterna inom beredningen, som kommer från samtliga riksdagspartier, är inte överens. Oppositionspartierna uppger för Sveriges radio Ekot att Tidöpartierna svikit målet att skydda ur- och naturskog.
– Oavsett vad man tycker om det så ska man följa det uppdrag som vi som offentlig utredning hade fått. Då behöver man leverera förslag som lever upp till det, säger Socialdemokraternas ledamot Joakim Järrebring till Ekot.
Enligt Ekot, som läst utredningen i förväg, så har Tidöpartierna valt att göra en annan definition av vilka skogar som ska skyddas. Istället för att gå på EU:s definition, som menar att alla urskogar och naturskogar i unionen ska skyddas, så har Tidöpartierna valt en definition som enbart går på skogens ålder: 180 år eller mer. Problemet med detta är att det enbart finns små och splittrade skogsstycken i Sverige som når upp till denna ålder. Därmed blir det en mindre skyddad areal än om man valt definitionen naturskog, som utgår ifrån skogens kvalitet.
Miljöpartiets ledamot Maria Gardfjell menar att det borde ha funnits mer styrmedel och tvingande förslag i beredningens förslag och har reserverat sig mot flera delar.
– Det som behövs i skogen är ju att vi faktiskt skyddar de kvarvarande naturskogar som finns, säger hon till Ekot.
Även uppdraget att se till att ta fram förslag på hur Sverige kan öka inlagringen av kol i skog och mark ser ut att ge ett otillräckligt resultat. Enligt utredningen kan olika åtgärder som föreslås få skogen att binda närmare 7 miljoner ton mer koldioxid per år till 2030, rapporterar Ekot. Men enligt Naturvårdsverket skulle ökningen behöva vara 19 miljoner ton för att klara de krav som EU satt på Sverige.