Prenumerera

Logga in

Radar · Inrikes

EU till Sverige: Sänk momsen på frukt och grönt

Sverige, likt andra EU-länder, förväntas få kraftigt ökade kostnader framöver på grund av den ökade cancerincidensen (antalet nya cancerfall) och längre överlevnad, skriver DN.

EU föreslår att Sverige sänker momsen på frukt och grönt för att förbättra folkhälsan. En ny rapport visar att svenska matvanor, med för lite frukt och grönt, ökar risken för cancer.

Cancer är på väg att bli den främsta dödsorsaken i Europa, och för att motverka utvecklingen har EU sedan 2020 genomfört ett gemensamt arbete. En ny rapport har nu publicerats, där matvanorna i olika länder jämförs. I rapporten framgår att Sverige särskilt utmärker sig på ett negativt sätt, där våra matvanor bedöms bidra till de allvarliga hälsoriskerna, rapporterar Dagens Nyheter.

Jämfört med resten av EU äter vi för lite frukt och grönt.

– Mer grönt och mindre kött stämmer med Livsmedelsverkets nya rekommendationer. Jag ser i dag att allt fler unga blandar morötter och bönor i köttfärsen – det är hoppfullt, säger Mef Nilbert, Socialstyrelsens cancerexpert, till tidningen.

Människor med sämre socioekonomiska förutsättningar dör i större utsträckning av sin cancersjukdom och ett av förslagen till ny svensk cancerstrategi är sänkt moms på frukt och grönt. Strategin är just nu ute på remiss, skriver DN.

Sverige har goda resultat när det gäller riskfaktorer som alkohol och tobak, samt hög överlevnad och bra tillgång till läkemedel. Däremot är tillgången till strålbehandling sämre än genomsnittet i EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV