Antalet medarbetare inom välfärden som blev uppsagda på grund av arbetsbrist ökade kraftigt under 2024. Totalt sades 2 466 personer upp, en ökning med 157 procent jämfört med året innan. Det visar siffror från Omställningsfonden.
– Många kommuner och regioner befinner sig i ett fortsatt ekonomiskt ansträngt läge samt drabbas av flera demografiska förändringar, som till exempel minskade barnkullar, som får märkbara konsekvenser för välfärdens medarbetare. Samtidigt är det avgörande att kunna behålla och attrahera rätt kompetens för att verksamheten ska fungera, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden, i ett pressmeddelande.
Omställningsfonden arbetar med att underlätta för omställning inom välfärden och sammanställer varje år statistik i sin Omställningsbarometer. De senaste upplagan visar att uppsägningarna på grund av arbetsbrist inom välfärdssektorn inte bara ökat kraftigt det senaste året, utan även året innan. 2022 blev 497 personer uppsagda, och 2023 var antalet 959 personer. 2024 blev hela 2 466 personer uppsagda.
Barnskötare var den yrkesgrupp som drabbades allra hårdast, med hela 627 uppsägningar. Även lärare, elevassistenter och administratörer hade ett tufft år.
När det gäller avslutade anställningar till följd av ohälsa så var undersköterskor den klart största yrkesgruppen, där 236 personer blev av med jobbet.