Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

EU-kritik bakom regeringens besked om fågelskyddsområden

Skräntärna.

I torsdags utsåg regeringen tre nya fågelskyddsområden i Sverige. Från regeringen beskrivs det som ett steg framåt för Sveriges Natura 2000-nätverk och den biologiska mångfalden. Men bakgrunden är ett klagomålsärende som EU-kommissionen har öppnat mot Sverige och det skulle ha kunnat bli 29 områden istället, uppger Birdlife Sverige till Natursidan.

Risskären i Södermanlands län, Bråvikens arkipelag i Östergötlands län och Gnäggen-Storgrund i Västernorrlands län. Det är de tre nya områden som nu får Natura 2000-status.

– Regeringen tar nu ytterligare steg för att utöka Sveriges Natura 2000-nätverk och stärka artrikedomen bland våra fågelarter. Detta innebär också att regeringen nu pekar ut biologiskt värdefulla havsområden. Det här är en viktig del i genomförandet av regeringens havsmiljöproposition och för att uppnå våra mål för biologisk mångfald, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari om beslutet i ett pressmeddelande

Men ingenstans nämns en viktig anledning till beslutet: ett klagomålsärende från EU-kommissionen, som kom in redan i maj 2020. 

Kan leda till böter

”Kommissionen anför i denna underrättelse att den anser att Sverige har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt fågeldirektivets artikel 4.1 och 4.2 genom att inte klassificera de mest lämpade områdena i antal och storlek i sina marina områden som särskilda skyddsområden (det vill säga Natura 2000-områden utpekade enligt fågeldirektivet, vanligen förkortade SPA-områden). Ett överträdelseärende kan ytterst leda till att kommissionen väcker talan om fördragsbrott i EU-domstolen”, skriver Naturvårdsverket i sin rapport till regeringen sommaren 2023, rapporterar Natursidan

I rapporten sammanställs också länsstyrelsernas rekommendationer, som pekar ut 29 nya områden som lämpliga Natura 2000 enligt fågeldirektivet. Men av dessa valde regeringen alltså bara att gå vidare med tre.

– Om de tre nu utnämnda fågelskyddsområdena är de enda som kommer ut av det förslaget så är det helt uppenbart att regeringen frångår EU-kommissionens instruktioner och jag har extremt svårt att se att de skulle komma undan med det, med påföljd att Sverige i förlängningen riskerar ekonomisk bestraffning för att inte följa EU-lagstiftningen, säger Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på Birdlife Sverige, till Natursidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV