Prenumerera

Logga in

Radar · Fred

Hamnarbetare varslar om blockad mot Israel

Hamnarbetarförbundet organiserar omkring 1 000 av Sveriges hamnarbetare – vilket enligt förbundet är ungefär hälften av alla.

Hamnarbetarförbundet varslar om blockad av krigsmateriel till och från Israel.

Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om blockad mot allt militärt handelsutbyte med Israel under det pågående Gaza-kriget. Det skriver fackföreningen i ett pressmeddelande.

– Vi vill inte bidra till att upprätthålla ett handelsutbyte med Israel som på något sätt underlättar eller förlänger misstänkta krigsbrott eller förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, säger förbundsordförande Martin Berg, i en kommentar.

Blockaden är ett svar på begäran om sympatiåtgärder från den palestinska fackföreningsrörelsen och ska träda i kraft 28 januari. Beslutet om blockad togs av Hamnarbetarförbundets medlemmar i en omröstning före jul.

Redan den 10 oktober förra året bedömde Rädda Barnen att Gaza var den farligaste platsen på jorden för barn, efter att 11 300 identifierade palestinska barn dödats. Vi känner att vi måste göra något helt enkelt.

Martin Berg, förbundsordförande Hamnarbetarförbundet

Hamnarbetarförbundet skriver att de nu arbetar med att ”identifiera vilka godsflöden som kommer att omfattas av blockaden från 27 januari.”

– Den svenska Försvarsmakten köper in varor för miljardbelopp från den israeliska krigsindustrin. Detta är företag som är djupt involverade i krigsinsatsen i Gaza, fortsätter Martin Berg.

– Vi avser att genomföra blockaden utifrån en försiktighetsprincip. Det innebär inte särskild hänsyn till ekonomiska intressen för svenska företag och offentliga institutioner utan att vi vid tveksamhet om varor på väg till eller från Israel är av civil eller militär karaktär, kommer att vägra att lasta eller lossa dem.

Arbetsgivarorganisationen, Sveriges Hamnar, anser att blockaden är olovlig eftersom Hamnarbetarförbundet är bundet av fredsplikt med Sveriges Hamnar fram till sista april i år.

”Blockaden uppfyller inte kraven på facklig sympatiåtgärd eller internationell politisk stridsåtgärd”, skriver Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

– Vi är lika bekymrade som alla andra över situationen i Mellanöstern, men hamnföretagen varken kan eller ska påverka Sveriges utrikespolitik eller förutsättningarna för utrikeshandeln. Den som vill engagera sig i sådana frågor bör göra det på andra sätt, säger Marcus Dahlsten, vd för Sveriges Hamnar, till Tidningen Näringslivet.

Sveriges Hamnar har gjort en så kallad fredspliktsinvändning mot varslet. Om inte Hamnarbetarförbundet drar tillbaka varslet kommer ärendet att hamna i Arbetsdomstolen, skriver Tidningen Näringslivet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV