Snart kan skogspromenader på kontoret bli verklighet. På World trade center i Stockholm lanseras virtuella naturupplevelser med ljud, ljus, doft och video. Allt är dessutom synkat till dina rörelser. Men kan virtuella naturpromenader ge samma effekter som att fysiskt vistas i naturen?
I en tid då urbanisering och stillasittande är en del av vardagen, är psykiskt välmående och arbetstrivsel viktigare än någonsin. På World trade center i Stockholm kommer Alecta fastigheter och Nature station att införa hälso- och mötesrum för naturpromenader och så kallade ”walk’n talks”. De är först i Sverige med att arrangera virtuella naturupplevelser inomhus för sina hyresgäster.
– Vi har följt aktuell forskning som alltmer visar på betydelsen av att implementera naturens fördelar i kontorsmiljöer, säger Florence Cardell, affärsutvecklare på Alecta fastigheter, i ett pressmeddelande.
Företaget hänvisar till forskning som visar att grönska i vår omgivning har en betydande inverkan på vår mentala hälsa. I dag sitter var fjärde svensk uppemot 10 timmar per dag. Kontorsarbetare är en av de största riskgrupperna för stillasittande.
Syre har pratat med Mare Löhmus Sundström, forskare vid Karolinska Institutet som också arbetar på CAMM (centrum för arbets- och miljömedicin), för att ta reda på om virtuella naturpromenader kan ge samma effekter som att fysiskt vistas i naturen.
– Förmodligen har det inte helt samma effekt men delvis kanske, är man ute i naturen då är man i ett helt annat rum än inomhusmiljön. Solljus och lukten av naturen spelar väldigt stor roll. Man kan säkert simulera mycket, men inte helt och hållet.
Bara 40 procent av svenskarna vistas i skog och mark varje vecka, och besöken minskar markant med ökat avstånd till naturområden. Men att vistas ute i naturen ger flera mentala hälsofördelar.
– Doften av träd har en blod sänkande effekt. Att titta på naturen och få det där synintrycket av träd och grönt verkar ha en väldigt stor lugnande verkan. Men det är säkert så att komma ifrån ljud har en viktig del i det också. Att man inte har trafikbullret runt sig, plus att man rör sig, säger Mare Löhmus Sundström.
Under en pilotperiod på sex månader kommer hyresgästernas stress, psykiska hälsa, arbetstrivsel och fysisk aktivitet att mätas för att bedöma effekterna av initiativet.