Techmiljardären Elon Musk livesände ett samtal på sin plattform X med ledaren för Tysklands högerextrema parti AfD. Under samtalet uttryckte Musk sitt stöd för partiet inför det kommande valet i februari 2025. Samtalet väckte intresse hos de övervakare i EU-kommissionen som bland annat bekämpar desinformation och otillbörlig valpåverkan.
De senaste veckorna har Elon Musk gjort en rad utspel där han visat sitt stöd till Alternativ för Tyskland. Partiet utreds för misstänkt extremism och dess ungdomsförbund är klassat av Tysklands underrättelsetjänst som antidemokratiskt och extremistiskt. Det Kremlvänliga partiet har haft framgångar i framför allt det forna Östtyskland och i opinionsundersökningar ligger de på runt 20 procent nationellt.
I december väckte Elon Musk uppmärksamhet när han på sin medieplattform X skrev:
“Bara AfD kan rädda Tyskland”.
Sedan dess har Musk fortsatt att ge partiet draghjälp inför det stundande tyska valet. I en debattartikel för tidningen Welt am Sonntag hävdade han att Tyskland under den center-vänster-ledda regeringen med förbundskansler Olaf Scholz i spetsen är ”på randen till ekonomisk och kulturell kollaps” och avfärdade att AfD är högerextremister.
På torsdagen var det så dags för Musk att hålla ett samtal, på X, med AfD:s ledare Alice Weidel som även är partiets kandidat till förbundskansler.
I livesändningen som följdes av över 200 000 tittare, enligt uppgifter från AP, så uppmanade Musk tyskarna att rösta på AfD.
Musk uttryckte även en förhoppning om att samtalet skulle visa att Weidel är förnuftig. ”Inget upprörande har föreslagits, bara sunt förnuft,” hävdade Musk. ”Folk måste verkligen stödja AfD, annars kommer det bli mycket, mycket värre i Tyskland.”
Opinionsbildar i Storbritannien
Det är inte bara politiken i Tyskland som Elon Musk vill påverka. Förutom att stödja AfD har Musk krävt frigivningen av den fängslade brittiska högerextremisten Tommy Robinson och kallat Storbritanniens premiärminister Keir Starmer för en ond tyrann som borde sitta i fängelse.
Samtalet mellan Musk och Weidel övervakades av övervakare från Europeiska kommissionen, som anklagar X för att bryta mot EU:s digitala regelverk, rapporterar AP.
Kommissionens tjänstemän säger att Musk har rätt att uttrycka sina åsikter, men att regelverket är utformat för att begränsa risken att plattformar används för att förstärka olagligt innehåll, inklusive hatpropaganda eller valrelaterad desinformation.
Kommissionen undersöker om X följer reglerna. I preliminära slutsatser som publicerades förra året konstaterade EU att plattformen brutit mot reglerna på grund av att dess verifieringsmetoder är vilseledande och för att den brister i transparens och ansvarsskyldighet.