Donald Trumps uttalanden om han vill annektera Kanada, ta kontroll över Panamakanalen och köpa Grönland har väckt internationella fördömanden. På en presskonferens nyligen uteslöt inte heller blivande presidenten att använda militären för att få igenom sina mål.
På en presskonferens på Mar-a-Lago fick Donald Trump frågan om han kan försäkra världen om att han inte är redo att använda militären eller ekonomiska påtryckningar för att få igenom flera av sina utrikespolitiska utspel. Det handlar om att göra Kanada till en amerikansk delstat och att ta kontroll över Grönland och Panamakanalen.
Trump valde först att fokusera på Grönland och Panamakanalen när han svarade:
”Nej, jag kan inte ge några garantier för något av dessa två, men jag kan säga detta: Vi behöver dem för ekonomisk säkerhet.”
Om Kanada sa han senare:
”Om du tar bort den där konstgjorda gränsen så skulle det också vara mycket bättre för den nationella säkerheten.”
Trump förklarade även att han vill byta namna på mexikanska golfen till amerikanska golfen.
Till attack mot elektricitet
Men Trump lyfte inte bara sina geopolitiska visioner på presskonferensen där han flera gånger tappade tråden och gick från ämne till ämne. Han anklagade den sittande presidenten Joe Biden för att “älska elektricitet” och bekämpade gaselement trots att de både “är vackrare” och ger en “bättre värme”. Elektriska element menar Trump ger en “kliande värme”.
Donald Trump tog även upp att han vill att amerikanerna ska få använda hur mycket vatten som de vill och tog upp moderna duschmunstycken som han menar bara “droppar vatten” så att man är tvungen att duscha tio gånger så länge.
Trump kritiserade även Bidens beslut att förbjuda energiborrning på cirka 625 miljoner hektar federalt vatten.
”Biden kan inte komma undan med det här”, sade Trump. ”Jag kommer att återkalla beslutet direkt”, sa han och använde sin kampanjslogan “Drill baby drill”.
Internationella reaktioner
Trumps utspel om att annektera Kanada, Grönland och Panamakanalen har väckt kraftiga reaktioner. Flera topp-politiker i Kanada har avfärdat idén att inkorporeras i USA. Även representanter i Grönland och Danmark, som Grönland är en autonom del av, har avfärdat Trumps utspel.
Tyskland och Frankrike har riktat skarp kritik mot Donald Trumps hot om att använda militär makt för att ta kontroll över Grönland,
Den tyska regeringen framhärdar att gränser inte får ändras med våld och hänvisade till internationella avtal som FN-stadgan. Förbundskansler Olaf Scholz beskrev Trumps uttalanden som ”oförståeliga” och betonade att gränsers okränkbarhet är grundläggande internationell rätt. Han påminde också om vikten av att respektera suveränitet i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina.
Frankrikes utrikesminister Jean-Noel Barrot krävde att Trump slutar hota EU:s suveräna gränser och varnade för att världen är på väg mot ”den starkes rätt”. Han underströk att EU är en stark kontinent och måste bli ännu starkare för att stå emot liknande hot, rapporterar Reuters.
EU-kommissionen avfärdade Trumps kommentarer som ”vilda hypotetiska spekulationer” men betonade vikten av att respektera staters suveränitet.