Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Välkänd havsaktivist vill bli fransos: ”Historien talar för sig själv”

Paul Watson

Efter att havsaktivisten Paul Watson släppts ur grönländskt fängelse har han ansökt om medborgarskap i Frankrike. Det säger han i en intervju med Euronews, där han gör en appell för att ta ett personligt ansvar för hur världen ser ut. 
– Var och en av oss har förmågan att göra skillnad, att förändra världen, säger han.

Organisationen Sea shepherd använder sig av civil olydnad för att skydda havsmiljön, vilket genom åren skapat rubriker runt om i världen. Inte minst när organisationen satt strålkastarljuset på valjakt och hur Södra oceanen töms på krill, en av många valarters stapelföda. Organisationens grundare, kanadensaren Paul Watson, har under årens lopp fått många fiender; Japan vill se honom häktad, då man hävdar att landets näringsverksamhet hindrats och att ett av deras valfartyg rammats 2012, varpå en sjöman skadades. 

Själv har Paul Watson nekat till anklagelserna och sagt att han under hela sitt liv ”aldrig skadat någon”. Men efter att i somras gått i land för att fylla på med förnödenheter i Grönlands huvudstad Nuuk häktades han i väntan på att Danmark skulle ta ställning till om han kunde utlämnas till Japan. Ansökan nekades och Paul Watson släpptes ur häktet strax före jul. I en intervju med Euronews säger han att han sedan dess ansökt om franskt medborgarskap. För samtidigt som hans ansträngningar att skydda haven gett honom fiender så har det också gett honom vänner – inte minst i Frankrike, där bland annat president Emmanuel Macron vädjat om att skulle släppas ur häktet.

– Landet har en lång historia av att vilja skydda haven, som går tillbaka till Jules Verne och sedan Jacques Cousteau. Människor i Frankrike är intresserade och bekymrade över vad som händer med våra hav, och historien talar för sig själv, så jag tror att det var ett av skälen till att jag har fått så mycket stöd i Frankrike, säger han till Euronews.

”Låt inte någon hindra dig”

I ett brev han skickade till den franska presidenten under sin tid i häktet med en vädjan om hjälp, skriver Watson att Frankrike är ”en viktig aktör när det gäller skyddet av marina arter”, då ”landets havsområde är det näst största i världen och 60 procent av de marina arter som hittills är kända passerar genom franska vatten”. Men också att han observerat naturvårdsinsatser som gjort honom ”stolt över Frankrikes insatser”. I intervjun med Euronews säger han att han att det stöd han fått är ett uttryck för stöd till havsskydd, snarare än till honom själv. I intervjun uppmanar han samtidigt till personligt ansvar för hur världen ser ut runtomkring oss.

– Var och en av oss har förmågan att göra skillnad, att förändra världen. Låt inte någon hindra dig från att göra det du brinner för.

Den kamp mot valjakt han själv påbörjades 1974 säger han har gett resultat, då många länder upphört med jakten, så som Australien, Chile, Sydafrika och Peru – sammanlagt ungefär 90 procent av alla länder som ägnat sig åt valjakten, påpekar Paul Watson i intervjun. Men tre länder återstår. 

– Jag är ganska säker på att vi kommer att stänga ner Island inom ett år eller så, och om vi stänger ner Japan kommer Norge att följa efter, eftersom Norge ändå bara dödar valar för att sälja till japanerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV