Nya sanktioner kan vänta milisen M23 i Kongo-Kinshasa, varnar EU i ett uttalande. Det efter att gruppen vunnit mark i Kivu-provinsen, där flera gruvor finns.
Masisi heter den senaste staden som milisen M23 tagit över i norra Kivu-provinsen som ligger i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo, ofta kallad Kongo-Kinshasa. Även om Rwandas president Paul Kagame dementerat att landet stöttar milisen, så har den uppfattningen ett brett stöd bland många bedömare, skriver EU Observer. EU:s utrikestjänst (EEAS) riktar i ett uttalande skarp kritik mot alla aktörer som bidrar till den väpnade konflikten:
”EU är redo att överväga nya restriktiva åtgärder mot dem som är ansvariga för att upprätthålla den väpnade konflikten, instabiliteten och osäkerheten i Demokratiska republiken Kongo”.
Flera individer i M23 är redan under sanktioner från EU. Men än så länge har de påstådda uppbackarna i Rwanda undkommit sanktioner, ett land som EU betraktar som en sina viktigaste partners i Afrika.
EU:s utrikestjänst skriver vidare att M23:s erövrande av Masisi är ett flagrant brott mot det vapenstillestånd som kom till stånd tidigare i år.
”EU betonar vikten av att alla parter i konflikten trappar ned och snabbt genomför alla beslut och åtaganden som man enats om inom ramen för Luandaprocessen, till vilken EU upprepar sitt fulla och orubbliga stöd och engagemang”.
Rwanda anklagar å sin sida Demokratiska republiken Kongo för att samarbeta med gerillan FDLR, som består av delar av den Hutu-milis som begick folkmord i Rwanda 1994. EU uppmanar i samma uttalande Demokratiska republiken Kongo att upphöra med alla samarbeten med väpnade grupper, inklusive FDLR.
Demokratiska republiken Kongo har tidigare stämt underleverantörer till Apple i Frankrike och Belgien för att ha köpt mineraler som utvunnits i Kongo av milisgrupper och som smugglats till Rwanda och sedan sålts vidare till Europa.
Utdragen konflikt
Utrikespolitiska institutet (UI) beskriver kriget i Kongo-Kinshasa som världens mest utdragna humanitära katastrof. Den kongolesiska regeringsarmén har under flera årtionden slagits mot en myriad av rebellgrupper, främst i de östra delarna av landet. Grannländerna Uganda och Rwanda har länge spelat en aktiv roll i kriget. Dagens strider har sina rötter långt tillbaka, samtidigt som maktkampen över Kongos naturresurser driver dem framåt, skriver UI.
Utrikespolitiska institutet