Prenumerera

Logga in

Energi · Syre förklarar

Så ser migrationsströmmarna i världen ut

Ruiner i Syrien.

Det florerar många missuppfattningar om migration, det kan till exempel låta som att en majoritet av världens flyktingar kommer till Sverige, vilket inte alls stämmer. Därför reder Syre ut hur migrationsströmmarna i världen egentligen ser ut.

Migration i världen

De mest tillförlitliga källorna när det kommer till globala migrationsströmmar är de två FN-organen IOM och UNHCR. IOM publicerar varje år en rapport som inkluderar all form av migration, både frivillig och ofrivillig, medan UNHCR koncentrerar sig på situationen för flyktingar, internflyktingar och statslösa personer. 

Exakt hur många migranter det finns i världen är svårt att svara på, den senaste tillgängliga statistiken från IOM är från 2020 (det vill säga under pandemin) och då uppskattade man att 281 miljoner människor, eller 3,6 procent av världens befolkning, var migranter – det vill säga bosatta i något annat land än där de är födda. Då inkluderas både människor som arbetar, som studerar eller som har flytt till ett annat land. 

När det gäller antalet människor på flykt finns det nyare statistik. Enligt UNHCR var det vid halvårsskiftet 2024 122,6 miljoner människor i världen som var “forcibly displaced”, alltså på flykt från sina hemtrakter på grund av yttre omständigheter som krig, konflikter och förföljelse. Det motsvarar nästan hela Japans befolkning. Det är också nästan dubbelt så många som är på flykt i dag jämfört med för ett decennium sedan. 

Av de 122,6 miljonerna är hela 72,1 miljoner så kallade internflyktingar, det vill säga de är på flykt i sitt eget hemland. 32 miljoner är flyktingar under UNHCR:s mandat (UNHCR har alltså i uppdrag att skydda och bistå de här flyktingarna), 8 miljoner är asylsökande, 6 miljoner är palestinska flyktingar under Unwra:s mandat och 5,8 miljoner är andra personer i behov av internationellt skydd. 

Vilka länder kommer flyktingarna ifrån?

Räknar man bort internflyktingarna så kommer cirka två tredjedelar, eller 65 procent, av världens flyktingar från följande fyra länder: Syrien, Afghanistan, Venezuela och Ukraina. Ifrån vart och ett av dessa länder är det över sex miljoner människor som är på flykt, allra flest är det fortfarande från Syrien där mer än var femte invånare i dag är på flykt från landet.  

En graf som visar hur många människor som var på flykt från olika länder under de senaste åren. Grafik: Daniel Augustsson Källa: UNHCR

Några länder där antalet flyktingar har ökat kraftigt bara under det senaste halvåret är Sudan, Myanmar, Demokratiska republiken Kongo, Ukraina, Haiti och Palestina. I flera av dessa länder, som Sudan och Palestina, är en majoritet på flykt inom landet.  

Vart flyr de?

Bland de länder dit många flyktingar tar sig är det också några som sticker ut. Allra flest flyktingar hade vid halvårsskiftet 2024 enligt UNHCR Iran med 3,8 miljoner människor, följt av Turkiet med 3,1 miljoner, Jordanien med cirka 3 miljoner och Colombia och Tyskland med 2,8 respektive 2,7 miljoner.

Karta som visar de länder i världen som flest människor flyr till. Grafik: Daniel Augustsson

Något som är slående i alla de här länderna är att en överväldigande majoritet av flyktingarna kommer från ett grannland. I Jordanien är majoriteten palestinier, i Iran handlar det framför allt om människor som flytt från Afghanistan, i Turkiet om personer från Syrien, i Colombia om personer från Venezuela och i Tyskland är den största gruppen från Ukraina. 

Om man istället räknar flyktingar per capita så är det Jordanien och Libanon som är de största flyktingmottagarna. I Jordanien är så mycket som en tredjedel av den totala populationen flyktingar och i Libanon rör det sig om en fjärdedel. 

69 procent av världens flyktingar bor i ett grannland och 71 procent i ett land som räknas som låg- eller medelinkomstland. 

Som vi har kunnat se ovan så är det bara en liten andel, 8 miljoner, av världens flyktingar som klassas som asylsökande. En majoritet av världens flyktingar sitter fast i gigantiska flyktingläger eller befinner sig någonstans där de av olika anledningar inte har valt att söka asyl, kanske i förhoppning om att snart kunna återvända.

Källor: UNHCR, IOM, Unrwa och Our world in data. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV