Under 2025 träder nya lagar i kraft, bland annat krav på att PET-flaskor måste innehålla mer återvunnen plast och nya krav på demokrativillkor för organisationer och trossamfund som vill kunna få statsbidrag.
Varje år beslutar riskdagen om nya lagar och regler, upp emot 200 stycken, men många av dem börjar gälla först vid årsskiftet. Första januari börjar till exempel Tidöregeringens nya demokrativillkor att gälla för ”ideella organisationer, trossamfund och stiftelser” som vill ha bidrag från Svenska staten.
Villkoren skrivs nu in i ett 80-tal myndighetsförordnande och gäller även för Allmänna arvsfonden. Regeringen har också uttryckt att lagstiftningen bör vara normerande för bidragsgivning i kommunerna.
För att kunna beviljas statsbidrag måste en organisation:
- ha ett syfte som är förenligt med de värderingar som präglar ett demokratiskt samhälle,
- vara demokratiskt uppbyggd,
- respektera demokratins idéer i sin verksamhet, inklusive principerna om jämställdhet och förbud mot diskriminering.
Organisationer som fått bidrag beviljat, men som bryter mot villkoren kan få återkrav, , skriver Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) på sin hemsida.
De skärpta villkoren är enligt Tidöregeringen en del i deras arbete för att ”säkerställa förtroendet för de statliga bidragssystemen” och ska ”inte ses som ett uttryck för misstro mot civilsamhällets organisationer”.
Till skillnad mot ideella organisationer som söker statsbidrag så finns det inga krav på att trossamfund ska vara demokratiskt uppbyggda för att kunna beviljas statsbidrag.
PET-flaskor måste innehålla mer återvunnen plast
Från och med den 1 januari är det krav på att allt textilavfall samlas in och slängs separat från annat avfall. Ansvaret kommer att ligga på kommunen att sätta ut återvinningsstationer.
Och PET-flaskor måste innehålla minst 25 procent återvunnen plast, vilket kan komma att ändra utseendet på flaskorna.
– Varje gång plast bearbetas i en återvinningsprocess förloras lite av materialegenskaperna och färgen på plasten tenderar att få en något mörkare och gulare ton. Hur stor påverkan återvinningsprocessen får på materialet avgörs av flaskornas ursprungsmaterial, tillsatser och olika föroreningar som kan komma från insamlingen, säger Sara Bergendorff, chef för material- och produktkvalitet på Panta mera, i ett pressmeddelande.
Hon tillägger att ”vi följer noga hur materialkvaliteten i vårt flöde påverkas av att en större andel av plasten snurrar flera varv i systemet”.
Undantagna från de nya reglerna är flaskor med en volym större än tre liter och flaskor som är avsedda för speciella medicinska ändamål, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.
Nya krav på laddstolpar och ändrade fordonsskatter
Från årsskiftet måste också alla byggnader, som inte är bostadshus och som har parkeringar med fler än 20 platser, tillhandahålla laddstolpar för elbilar. När lagförslaget först presenterades i augusti väckte det stor oro bland landets alla föreningar, som menade att det skulle bli en ekonomisk omöjlighet. Efter kritiken har ett undantag lagts till och ideella föreningar och trossamfund behöver därför inte sätta upp laddstolpar.
Det blir även flera förändrade fordonsskatter från den första januari. Den så kallade malus-skatten för husbilar slopas. Detta efter att skatten fått omfattande kritik för att slå extra hårt mot dessa fordon, där det i stort sett ännu inte finns några eldrivna alternativ.
Samtidigt kommer undantaget från malus-skatt att tas bort från bilar som drivs på E85, en blandning av bensin och etanol. Detta, menar regeringen, eftersom dessa bilar även kan köras på vanlig bensin, och inte nödvändigtvis bidrar till minskande utsläpp. I själva verket kan vanliga bilar relativt enkelt konverteras i efterhand för att kunna köras på E85. Systemet har kunnat utnyttjas av förare till flera stora suvar och pickuper, såsom Ram 1500 och Ford F150. Men enligt Trafikverkets bedömning så utgjorde vanlig bensin drygt 85 procent av det drivmedel som användes i alla E85-fordon under åren 2018-2020, skriver regeringen i sin motivering till beslutet.