Prenumerera

Logga in

Zoom

Stödet räddade hans liv – nu riskerar det avvecklas

Anders

Allt fler med psykisk ohälsa söker hjälp av personligt ombud. Utan stödet hade Anders Sundström begått självmord, berättar han. Men nu hotas verksamheten.
– Det är vansinne.

Få känner till personligt ombud, men för allvarligt psykiskt sköra som får det kan stödet vara oumbärligt.

– Personligt ombud gör ett fantastiskt jobb. Jag har dem att tacka för att jag står här i dag, säger Anders Sundström, som har haft stora psykiska problem och självmordstankar.

Det har också hyllats av myndigheter, i rapporter och utredningar. Ändå ligger det nu ett förslag på regeringens bord om att ta bort det riktade statsbidraget till stödet, vilket riskerar hota hela verksamheten, varnar både organisationer och Socialstyrelsen för. 

De anställda som jobbar som personligt ombud har hjälpt Anders Sundström både att styra upp hans skulder och att få kontakt med samhällsinstanser han inte kände till tidigare. 

Dessutom har de räddat livet på honom, vilket vi ska återkomma till.

– Det är därför jag blev så chockad när jag fick höra att personligt ombud kan stoppas. Det är helt vansinnigt!


Tankar på självmord? Här söker du hjälp

Självmordstankar ska alltid tas på allvar.

Berätta för någon om hur du mår. Det kan vara vården, en diakon eller någon du känner.

Det går också att ringa en stödlinje.

Om situationen är outhärdlig, ring 112.

Ibland är det bra att träffa andra som har liknande erfarenheter, genom att till exempel besöka patientföreningar eller organisationer för personer med psykisk ohälsa

1177 och Karolinska Institutet

Och det är han inte ensam om att tycka. Att ta bort statsbidraget till personligt ombud ”riskerar få förödande konsekvenser”, skriver Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) i sitt remissvar som de författat tillsammans med RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) och andra organisationer för personer med psykisk ohälsa.

– Det kan vara totalt avgörande att personligt ombud finns där för personer med svåra psykiska problem, säger Conny Allaskog, ordförande på NSPH.

Människor med psykiska problem väntas ofta hålla reda på många möten, kämpa för vård och ersättningar, trots att de har svårt att planera just på grund av sin ohälsa. Här kan personligt ombud fungera som en projektledare som hjälper till att navigera bland alla myndigheter så att individen får vad den har rätt till, lyfter Conny Allaskog.

Personligt ombud hyllas

Personligt ombud skapades på 1990-talet under psykiatrireformen efter att mentalsjukhusen lagts ned, för att stötta människor med exempelvis psykossjukdom med livet ute i samhället. 

Sedan dess har målgruppen vidgats. Och behovet av stöd har inte minskat. Tvärtom. I Socialstyrelsens lägesrapport från 2024 konstateras att allt fler personer söker sig till personligt ombud.

Och insatsen hjälper mycket, konstaterar Socialstyrelsen. När myndigheten kartlade verksamheten år 2023 visade det sig att människor bland annat fick hjälp med att rädda sin ekonomiska situation och lyckades undvika att bli vräkta. De fick hjälp i kontakter med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, psykiatrin och socialtjänsten. De fick också hjälp med att få rätt till samhällets stöd. Flera vittnade också om att de började må bättre psykiskt. 

Även i förslaget till Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention, som arbetats fram av 26 myndigheter, lyfts personligt ombud. Där anser man att insatsen borde finnas tillgänglig i hela landet, och inte som nu – bara i de kommuner som har valt att söka det riktade statsbidraget. 

I förslaget till den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention nämns att personligt ombud borde finnas över hela landet. På pressträffen närvarande Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, dåvarande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten Karin Tegmark Wisell och socialminister Jakob Forssmed (KD) hösten 2023. Foto: Mikaela Landeström/TT

Det finns också förslag om att målgruppen borde utökas. I Samsjuklighetsutredningen (SOU 2021:93) lyfts att personligt ombud borde få mer pengar så att fler med skadligt missbruk eller beroende också ska kunna få hjälp av personligt ombud. 

Statsbidraget till personligt ombud innebär också att Sverige bättre lever upp till FN-målen i Agenda 2030 som konstaterar att funktionsnedsatta ska bli inkluderade i samhället, skriver Socialstyrelsen.

Inte öronmärkas

Trots detta föreslår utredningen Nätt och jämnt (SOU 2024:50), som ligger på regeringens bord, att det riktade statsbidraget till personligt ombud ska tas bort. I stället ska pengarna föras in i den stora klumpsumma som staten delar ut i det generella statsbidraget och som kommunerna kan använda till vad de vill. 

Det tycker Sveriges kommuner och regioner (SKR) vore bra. På så vis slipper kommunerna lägga resurser på ansökningar för att beviljas de öronmärkta pengarna, anser Kerstin Evelius, sektionschef för psykisk hälsa, på SKR. Hon tror inte att ett avskaffande hotar personligt ombud eftersom statsbidraget funnits i många år, vilket har skapat en stark styrsignal, enligt henne. 

– Jag tänker att de kommuner som har personligt ombud kommer att fortsätta att ha personligt ombud för att de är nöjda med det.

Den tolkningen förvånar Conny Allaskog på NSPH. Nu när många har stora hål att fylla i budgeten är det mer troligt att kommunerna väljer att lägga pengarna på exempelvis skola, äldreomsorg och socialtjänsten, särskilt som det saknas krav i lagen på att ha personligt ombud, anser han.

Även på Yrkesföreningen för personligt ombud (YPOS) är man ”mycket mer pessimistisk” än SKR. Det enda som reglerar personligt ombud är skrivningar i förordningen för det riktade statsbidraget, lyfter Ing-Marie Pettersson, vice ordförande. 

– Om det försvinner faller ju styrningen från Socialstyrelsen. Då blir det ännu mer öppet för varje kommun att avgöra om de vill ha personligt ombud eller inte, än i dag.

Socialstyrelsen anser också att kommunerna riskerar att lägga ned personligt ombud-verksamheterna om det öronmärkta statsbidraget försvinner. I fall det ändå avskaffas bör regeringen överväga att lagstifta eller på annat sätt göra så att personligt ombud ska finnas över hela landet, skriver Socialstyrelsen i sitt remissvar där de avslår avskaffandet av statsbidraget. 

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall kan inte svara på hur regeringen tänker om framtiden för personligt ombud, uppger hennes pressekreterare i ett mejl till Syre. Orsaken är att ärendet just nu bereds i regeringskansliet. 

Hindrade självmord

Personligt ombud är inte längre nödvändigt för Anders Sundström, men han hoppas att verksamheten ska finnas kvar så att andra kan få hjälp. Hans egna kris orsakades av för mycket jobb. Efter decennier inom hotell- och restaurangbranschen som ledde till att han blev chef för stadshotellet, ville han testa något nytt och tog jobb på ett stort bemanningsföretag. Men arbetsbelastningen var enorm. Plötsligt stod Anders Sundström som ensam teamledare för 160 personer. Han började sova på kontoret för att hinna med jobbet. Samtidigt var det tufft hemma i privatlivet. 

– Jag kraschade rejält. 

Anders Sundström blev så utmattad att han inte ens kunde förmå sig att öppna posten. 

– Jag var i en bubbla och sket i allt. Jag visste att jag var tvungen att betala räkningarna men hjärnan lydde inte, berättar han.

Under många år levde han under isen. Skulderna växte på hög. Han minns inte hur han lyckades ställa fram mat på bordet till sina fosterbarn.

Sex, sju år senare fick han numret av sin psykiater till det personliga ombudet P-O Tiger. Då, runt år 2007, började resan till ett bättre mående.

– Det var en väldigt stor sten som släppte från mina axlar.

– Att må så dåligt är som att försöka springa rakt igenom en bergvägg, men en sådan som P-O vet vägar vid sidan av väggen som jag inte kände till, säger Anders Sundström.

En väg hette försörjningsstöd från socialtjänsten – ett stöd han inte känt till tidigare, men som han nu beviljades under tre månaders väntan på att Försäkringskassan skulle utreda hans rätt till sjukpenning. En annan väg P-O Tiger visade var god man. Hon hjälpte till att styra upp Anders ekonomi, vilket gjorde hans mående mycket stabilare. 

Den gode mannen som Anders Sundström fick tack vare P-O Tiger gav bland annat Anders en metod för hur han skulle spara till de första tusenlapparna som medicinerna kostade innan högkostnadsskyddet började gälla. Det gav honom blodad tand. ”Det blev en tävling nästan”, säger P-O Tiger med ett leende. Foto: Privat 

Vid ett tillfälle slogs elen av på grund av obetalda räkningar. Det innebar att Anders Sundströms andningsmaskin slutade att fungera.

– Det är livsavgörande för mig att ha el. Annars kan jag inte andas, säger Anders som har kol. 

Han bad grannen om el och de drog skarvsladdar mellan husen. Men det var ohållbart, såg P-O Tiger. Han ringde till elbolaget: ”Antingen slår ni på elen eller så kommer han att dö!”. Och då fick Anders el igen. Han ler åt minnet. 

Men Anders Sundström har även haft självmordstankar.

– Jag har varit nära att avsluta allting ett par gånger faktiskt. 

Även här har P-O Tiger räddat hans liv indirekt, mycket tack vare att P-O inte var en myndighetsperson, utan helt fristående och jobbade enbart i Anders Sundströms intresse. Han kunde tala fritt med P-O och lita på att det inte skulle spridas vidare till andra myndigheter. 

– Han blev som en god vän med tystnadsplikt. Jag kunde tala om allt. Jag sade saker jag aldrig sagt ens till min psykiatriker.

Det fick Anders Sundström att mota självmordstankarna i grind, och hindrade honom från att fastna i alkoholen. I dag mår Anders Sundström bättre än vad han gjort på många år. 

– Den kraft som jag har fått när jag hittade mig själv… det var P-O som gav mig vägen för att nå dit.


Tusentals får hjälp

Över 10 100 personer i Sverige får i dag hjälp av personligt ombud. 

Allt fler söker stöd och väntetiderna har ökat jämfört med föregående år. 

I Sverige finns 113 personligt ombud-verksamheter som kan ge stöd i 249 kommuner. 

Kontaktuppgifter brukar finnas på kommunernas hemsida. 

Statsbidraget finansierar 40-50 procent av kostnaderna för personligt ombud, resten måste kommunerna själva stå för.

År 2021 låg statsbidraget till personligt ombud på 130 miljoner kronor.

Lägesrapport om verksamhet med personligt ombud, bidragsår 2023, utgiven maj 2024, och Socialstyrelsens Kartläggning och analys av systemet med personligt ombud, från oktober 2023.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV