En ny studie från Gaza visar hur stor psykologisk påverkan det pågående kriget har på barnen. Nära hälften, 49 procent, har uttryckt en vilja att dö.
– Gaza har blivit en av de mest fruktansvärda platserna för ett barn att leva i, säger Ranjani Srinivasan, War child Sverige, som kallar resultaten slående.
I rapporten uppger vårdnadshavare att 96 procent av barnen känner att döden är nära, 87 procent uppvisar tecken på extrem rädsla och 79 procent lider av mardrömmar. Nära hälften, 49 procent, uttrycker en vilja att dö. Undersökningen av 504 hushåll och över 2 300 personer, framtagen av War childs partnerorganisation i Gaza, visar att 88 procent av familjerna har tvingats att flytta flera gånger. De flesta familjer lever på mindre än 1 400 kronor i månaden, uppger organisationen.
”Vi träffade skadade, ensamkommande och funktionshindrade barn och deras vårdnadshavare för att höra dem berätta om hur kriget påverkar deras liv. Det de berättade var hjärtskärande – men tyvärr inte förvånande”, uppger projektets tekniska samordnare i Gaza i ett pressmeddelande.
Ranjani Srinivasan, vd för War child, vill att internationella samfundet ska kräva vapenvila.
– Rapporten visar att ett omedelbart eldupphör är nödvändigt. Gaza har blivit en av de mest fruktansvärda platserna i världen för ett barn att leva i. Många har sett sina familjemedlemmar, anhöriga och kompisar dö. Detta skapar kraftiga psykologiska ärr hos barn som är mitt i ett krig som de inte har någonting med att göra, säger hon.
Lika viktig som att tillhandahålla akuta förnödenheter är det att ge psykologisk första hjälpen och att möta människor i kris, vilket är det som War child arbetar med.
– Som barnrättsorganisation vill vi uppmana alla regeringar att följa internationell lag och att få slut på det här kriget. Studie efter studie har visat att situationen i Gaza är väldigt allvarlig på alla plan. Det som utmärker War childs studie är att det psykiska traumat hos de barn som överlever kriget kommer att vara kvar i generationer, säger hon.