Den så kallade avskogningsförordningen som ska hindra handel med varor som bidragit till skogsskövling börjar gälla först om ett år. Det röstade EU-parlamentet igenom i dag.
Efter många turer har i dag EU-parlamentet enats om att avskogningslagen ska börja gälla den 30 december 2025. Det är ett år senare än planerat, efter att EU-kommissionen under hösten föreslagit en fördröjning. Kommissionens förslag röstades igenom av en stor majoritet i parlamentet, med 546 röster för och 97 emot. Till de som röstade nej hörde Miljöpartiets representanter.
– Man var överens om att lagen skulle börja gälla nu vid årsskiftet 2023/24, men så kom kommissionen med förslaget att fördröja det 12 månader. Ursäkten var bland annat att stora aktörer inte skulle hinna ställa om, men många menade på motsatsen. Jag har respekt för att vissa aktörer tycker det är tufft, men det blir en bestraffning av de företagare som låg i framkant och har investerat, säger Pär Holmgren, parlamentariker för MP.
Avskogningsförordningen (EUDR) ska hindra att produkter som bidragit till skogsskövling i till exempel Amazonas placeras på EU:s inre marknad, och i förlängningen motverka klimatförändringar och gynna biologisk mångfald.
Utöver den skepsis som förseningsförslaget signalerar har också konservativa och högerextrema i parlamentet motsatt sig lagen, när de för bara en månad sedan försökte få in försvagningar i lagtexten. Detta misslyckades de med, men fördröjningen är efter dagens omröstning ett faktum. Det enda som nu kvarstår är att rådet, som också ställt sig bakom förseningsförslaget, ska ta ett formellt beslut genom en skriftlig process som väntas äga rum på torsdag.
Kan det ändå komma nya ändringsförslag efter det, när det nu dröjer ett helt år till innan lagen tillämpas?
– Vi går in i mandatperioden med ett väldigt högerpopulistiskt parlament, om de verkligen samarbetar och lyckas få över Moderaternas grupp kan det hända att det kommer fler utspel. Men i alla de nya kommissionärernas uppdragsbeskrivningar står väldigt tydligt att den gröna given ska genomföras, och då får man utgå från att det är det som gäller. Jag tror inte att kommissionen kommer ändra sin position, säger Pär Holmgren.