Klimatet har blivit torrare på 77,6 procent av jordens yta de senaste trettio åren. Det enligt en ny omfattande rapport från Konventionen om bekämpning av ökenspridning (UNCCD).
– För första gången har ”torrhetskrisen” dokumenterats med vetenskaplig klarhet och avslöjat ett existentiellt hot som påverkar miljarder människor runt om i världen, säger Ibrahim Thiaw, generaldirektör för UNCCD.
I Saudiarabiens huvudstad Riyadh pågår nu den 16:e partskonferensen för Konventionen om bekämpning av ökenspridning (UNCCD). Det är i samband med den som forskare nu släppt en rapport som kvantifierat hur mycket torrare världen blivit de senaste trettio åren, jämfört med den föregående trettioårsperioden. Över tre fjärdedelar har blivit torrare. Totalt klassas 40,6 procent av jordens yta (exkluderat Antarktis) nu som ”torrt”. Vid ett högt utsläppscenario väntas ytterliggare tre procent av världens ”fuktiga marker” klassas om som torra vid århundradets slut, enligt rapporten. Men lyckas vi följa ett scenario som innebär att temperaturen stabiliseras vid runt 1,8 grader högre än förindustriella nivåer, förblir siffran mer eller mindre oförändrad, enligt rapporten.
– Torka tar slut. När klimatet i ett område blir torrare försvinner dock möjligheten att återgå till tidigare förhållanden. De torrare klimat som nu påverkar stora landområden över hela världen kommer inte att återgå till hur de var och denna förändring omdefinierar livet på jorden, säger säger Ibrahim Thiaw, generalsekreterare för UNCCD i ett uttalande.
”Absolut nödvändigt”
Rapporten visar också att runt en fjärdedel av planetens landyta (22,4 procent) har fått fuktigare förhållanden, så som områden i centrala USA, Angolas Atlantkust och delar av Sydostasien. Men den övergripande trenden är dock tydlig, enligt rapporten. Torrmarkerna breder ut sig, ”vilket leder till att ekosystem och samhällen drabbas av de livshotande effekterna av torka”. I det höga utsläppscenariot (business as usual) kan upp till fem miljarder människor komma att leva i torrområden vid slutet av århundradet och ”kämpa med utarmade jordar, minskande vattenresurser och minskning eller kollaps av en gång blomstrande ekosystem”, skriver forskarna.
– Nu varnar FN:s vetenskapliga organ för första gången för att förbränning av fossila bränslen orsakar permanent torka i stora delar av världen – med potentiellt katastrofala effekter på tillgången till vatten som kan driva människor och natur ännu närmare katastrofala brytpunkter. I takt med att stora delar av världens landområden blir torrare blir konsekvenserna av passivitet alltmer allvarliga och anpassning är inte längre valfritt – det är absolut nödvändigt, säger Barron Orr, chefsforskare inom UNCCD i ett uttalande.
Hela rapporten kan läsas här.
Hotspots för ett torrare klimat
Delar av västra USA och Brasilien: Betydande tendenser till uttorkning, med vattenbrist och skogsbränder.
Medelhavsområdet och Sydeuropa: Dessa områden, som en gång betraktades som jordbrukets kornbodar, står inför en dyster framtid när ”halvtorra förhållanden” breder ut sig.
Centralafrika och delar av Asien.
UNCCD