Fyra kommuner i Skaraborg vill se till att det inte blir någon mineralletning på platåbergen Billingen och Gerumsberget, rapporterar P4 Skaraborg. Det är Falköping, Skövde, Skara och Tidaholm som nu lämnat in sina yttranden till myndigheten Bergsstaten, efter att ett norskt företag lämnat in en ansökan om att få göra undersökningar i området.
Det norska företaget Titan Strategics lämnade i november in två ansökningar till Bergsstaten om att få undersökningstillstånd i två områden som ligger i Falköping, Skövde, Skara och Tidaholms kommun. De vill leta efter mineralerna vanadin och molybden, i området som är rikt på alunskiffer. Under 1960-talet utvanns uran ifrån alunskiffret i området. Ranstadsgruvan är den hittills enda urangruvan i Sverige, och det ska ha kostat över 500 miljoner att efterbehandla gruvområdet.
Sedan 2018 är det förbjudet i Sverige både att utvinna och leta efter uran. Men i februari i år tillsatte regeringen en utredning som ska titta på möjligheten att häva förbudet och åter göra det möjligt att bryta uran i Sverige. Detta skulle kunna öppna upp nya möjligheter för undersökningsbolag. Men än så länge är det stopp på den fronten.
– Det har talats en del om att förbudet mot uran ska upphävas, men ännu finns inga konkreta förslag på bordet och vi bedömer alla ärenden utifrån gällande lagar och regler. Det innebär att det inte är möjligt att få tillstånd till vare sig prospektering eller brytning av uran i dagsläget säger Helena Kjellson, bergmästare vid Bergsstaten, i ett pressmeddelande.
Mineraler som ofta finns med uran
I våras skrev tidningen Sveriges Natur om hur en rad företag i Sverige sedan flera år tillbaka, och med andra mineraler som förevändning, letar efter uran i Sverige.
I direktiven till regeringens utredning om ett upphävt förbud står det att uran ofta förekommer tillsammans med ämnen som vanadin, molybden och nickel och att möjligheten att utvinna uran kan vara avgörande för lönsamheten i sådana gruvprojekt.
Skulle förbudet upphävas ”finns det flera fyndigheter där det redan har gjorts omfattande undersökningar och där vägen till ansökan om att få starta en gruva är relativt kort”, skriver Sveriges Natur.
Falköpings kommun ifrågasätter i sitt yttrande undersökningsbolagets kapacitet att genomföra undersökningarna och lyfter också fram områdenas stora naturvärden. År 2022 blev de västgötska platåbergen utsedda till Sveriges första Unesco globala geopark.