Rävar instängda i små burar, med sår på kroppen, sönderavlade kroppar och onaturliga beteenden på grund av stress. Så ser den finländska pälsindustrin ut i en granskning som gjorts av Humane society international och finländska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille.
Under oktober besökte de båda djurrättsorganisationerna flera pälsfarmer i Finland. Trots att nästan alla farmer i Finland har en certifiering, SAGA, som utlovar ”den högsta nivån av djurskydd”, så fann organisationerna något helt annat i verkligheten.
Foton och videor som organisationerna tagit visar rävar instängda i meterstora, kala burar, där några av djuren uppvisade öppna sår, infekterade ögon eller deformerade tassar och klor. Flera av djuren uppvisade ett onaturligt, stressat beteende och ytterligare andra var tydligt överviktiga, med djupa onormala veck i huden, uppenbarligen framavlade för att kunna ”producera” så mycket päls som möjligt.
Utöver de stressande levnadsförhållandena för djuren så kunde aktivisterna från HSI och Oikeutta eläimille se att regler som kommit till för att förhindra spridning av bland annat fågelinfluensan inte följdes. När fågelinfluensan bröt ut på pälsfarmer i Finland under 2023 så tros källan ha varit vilda måsar. Trots att det sedan dess införts bestämmelser som bland annat kräver användning av nät för att förhindra att vilda fåglar kommer åt de instängda djurens burar, deras mat och dricksvatten, så kunde aktivisterna se att reglerna i många fall inte följdes. I många fall lyckades inte nätet täcka hela längden av burarna och på en gård hittades en förmultnande kropp av en vild mås precis under en rad av rävar i bur.
”En sjukdomskatastrof”
Kristo Muurimaa från Oikeutta eläimille säger i ett pressmeddelande:
– Finska pälsfarmer är en sjukdomskatastrof som kan bryta ut när som helst. Burarna är öppna för väder och vind och det finns inget sätt att på ett tillförlitligt sätt förhindra fågelinfluensa eller andra möjligen farliga virus från att spridas. Vi uppmanar den finska regeringen att följa 21 andra europeiska länders väg och förbjuda pälsdjursuppfödning och stödja bönder där det behövs för att säkerställa en snabb nedläggning av denna industri.
Även svenska World animal protection stämmer in i kritiken.
– Det här fruktansvärda lidandet för pälsdjur i Finland visar tydligt varför pälsindustrin måste avvecklas. Varje år föds miljoner minkar, rävar, chinchillor och andra djur upp i EU under svåra förhållanden för att bli pälsprodukter. Vi uppmanar EU att snarast säga ja till medborgarinitiativet Fur free Europe, som över 1,5 miljoner EU-medborgare har skrivit under, för att stänga alla pälsfarmer i hela EU. Finland är i dag ett av de största kvarvarande pälsländerna i Europa och många av dem som skrivit under initiativet är finländare, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World animal protection Sverige i ett uttalande.