En skatt på rött kött och sötade drycker samtidigt som momsen tas bort på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter skulle leda till flera positiva effekter, enligt en ny rapport.
– En genomtänkt utformning av en skatteväxling på mat kan ha betydande positiva effekter för både miljön och folkhälsan, säger Jörgen Larsson, projektledare och forskare vid Chalmers tekniska högskola.
Rapporten, som är ett samarbete mellan forskare från Chalmers, SLU och Karolinska Institutet inom forskningsprogrammet Mistra sustainable consumption, tittade på olika kombinationer av förändrade skatter på livsmedel, och kunde se att ett ”paket” av skatteförändringar hade ”gynnsamma effekter” för såväl folkhälsan som klimatet, utan att den påverkade människors privatekonomi negativt.
I paketet, med namnet ”Matskatteväxling med sänkt moms” undersöktes effekterna om momsen tas bort helt för frukt, grönsaker och baljväxter samt nyckelhålsmärkt bröd, müsli, flingor, gryner och pasta. Samtidigt skulle en skatt införas på ”socker-sötade” drycker på samma nivå som redan finns i Storbritannien, det vill säga 3,7 kronor per liter dryck. Även rött kött beskattas i detta alternativ med en punktskatt som ligger något lägre än koldioxidskatten för bensin och diesel.
Resultaten visade att en liknande skatteväxling kan minska växthusgasutsläppen med motsvarande åtta procent av utsläppen från Sveriges personbilstrafik under ett år. Dessutom skulle hälsoeffekterna vara betydande.
– Det är extra glädjande att hälsonyttan är störst för låginkomsttagare. Det innebär inte bara förbättrad folkhälsa utan också ökad jämlikhet i hälsa, säger Jörgen Larsson, forskare vid Chalmers tekniska högskola och projektledare för rapporten, i ett pressmeddelande.
Forskarna analyserade också de ekonomiska konsekvenserna av en liknande skatteväxling och kom fram till att det på kort sikt är kostnadsneutralt för staten, samtidigt som det kan innebära långsiktiga effekter som en bättre folkhälsa och minskade sjukvårdskostnader.
Även för hushållens privatekonomi är effekterna försumbara, för både låg- och höginkomsttagare.
Rapporten tittade också på stödet för denna typ av förändringar bland medborgare och politiker. Här kan man se att en bred majoritet är positiva till höjda skatter på sötade drycker och sänkta skatter på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.
– Stödet för att införa en skatt på rött kött är lägre, men ökar markant om intäkterna används för att sänka skatten på hälsosam mat, tillägger Jörgen Larsson.