Endast två dagar återstår av det toppmöte som ska resultera i ett globalt plastavtal. Men ännu återstår den fråga att lösas som överskuggar alla andra i förhandlingarna.
– Det är meningslöst att torka golvet när kranen är öppen, säger EU-diplomaten Anthony Agotha till Afp.
Räcker det att förbättra avfallshanteringen och öka andelen som återvinns eller måste det globala plastavtalet också omfatta hur mycket plast som produceras globalt? Som Syre rapporterade i veckan, står världen delad. En koalition av västländer, ö-nationer och länder i Sydamerika och Afrika kräver att avtalet omfattar hela plastens livscykel för att vi ska kunna få bukt med plastföroreningarna.
– Det räcker inte med åtgärder nedströms (till exempel återvinning reds anm). Det blir för ineffektivt. Vi anser att avtalet ska omfatta hela plastens livscykel, som innefattar produktion, återanvändning och återvinning, sa Johanna Lissinger Peitz, ämnesråd vid regeringskansliet som leder den svenska delegationen, inför slutförhandlingarna i den Sydkoreanska staden Busan som började i måndags.
Globalt plastavtal
I måndags började slutförhandlingarna om det globala plastavtal som ska tackla de runt 11 miljoner ton plast som varje år hamnar i världshavet. Fyra förhandlingsrundor har redan ägt rum och den sista pågår mellan den 25 november och 1 december i den sydkoreanska staden Busan.
FN”Betyder vi ens något?”
Men den positionen motsätter sig flera stora olje- och plastproducerande länder, så som Saudiarabien, Indien, Kina och Ryssland. Länderna framhåller bland annat plastens roll i att öka hållbarheten på livsmedel och vill inte se ett avtal som omfattar produktionen av primärplast. Med endast två dagar kvar av förhandlingar kvarstår motsättningen, rapporterar flera nyhetsbyråer. I en förhandlingstext som publicerats av ordförandelandet finns båda positionerna representerade som möjliga vägar framåt. Afp rapporterar om en växande frustration bland flera av ländernas delegationer.
– Gulfstaterna vill skydda sin fossila ekonomi. Hur blir det då med oss? Betyder vi ens något? säger Andrew Yatilman från Mikronesien i en retorisk fråga till en av nyhetsbyråns reportrar.
”Möt oss halvvägs”
Reuters rapporterar om ett förslag från Panama med stöd från över 100 länder om att inkludera primärplasten, utan att sätta ett siffersatt mål, en fråga länderna kan tänka sig att skjuta på till efter att ett avtal klubbats.
– De flesta länder kom hit med idén att inkludera ett numeriskt mål (för plastminskning), men vi har lagt fram ett förslag som inte bara korsar utan även trampar på våra egna röda linjer, så vi ber alla de andra delegationerna som inte har rört sig en centimeter att… möta oss halvvägs, säger Juan Monterrey, chef för Panamas delegation.
Miljöorganisationer så som WWF har i vecka uppmanat länderna att vid behov frångå praxis med att avtalet ska tas fram genom konsensus, för att garantera att avtalet omfattar hela livscykeln.
– Vi kom till Busan för att få ett juridiskt bindande avtal med globala regler över plastens hela livscykel. Medlemsstaterna måste nu se till att de använder alla alternativ i processen för att uppnå detta resultat, inklusive omröstning vid behov, sa då Eirik Lindebjerg, från WWF international i ett uttalande.