För att skynda på och förbättra Sveriges naturpolitik har WWF och Naturskyddsföreningen nu gjort gemensam sak och lagt fram ett förslag på ett naturpolitiskt ramverk, som de hoppas att regering och riksdag vill anamma.
– Vi föreslår att regeringen antar ett naturpolitiskt ramverk, likt det klimatpolitiska ramverk som finns idag. Om naturkrisen ska kunna hanteras på allvar måste naturen och den biologiska mångfalden få den plats och prioritet som krävs på den politiska agendan. Ramverket skapar förutsättningarna för det, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF har tillsammans arbetat fram förslaget för att hjälpa regering och riksdag på traven. Detta då det sedan länge går trögt med arbetet att nå de uppsatta miljökvalitetsmålen.
– Vår svenska natur är allvarligt hotad av miljögifter, klimatförändringar och markomvandling som leder till förlust av arter. Riksdag och regering måste ta dessa utmaningar på allvar. Ett naturpolitiskt ramverk skulle lägga grunden för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald i Sverige, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i pressmeddelandet.
I förslaget skriver de båda organisationerna att det idag saknas en sammanhållen politik som är tillräcklig för att möta naturkrisen. Det ”krävs en samhällsomställning där alla sektorer och alla politikområden måste bidra”, skriver de och fortsätter:
”Det krävs såväl ökade naturvårdsinsatser som en omställning till hållbart nyttjande, liksom finansiella resurser, kunskap och kapacitet. För att leda, samordna och driva på detta arbete behövs en samlad och kraftfull naturpolitik baserad på bästa tillgängliga kunskap och en samsyn om de mål som ska nås.”
Naturpolitiskt råd bör granska
När det gäller klimatet så har Sverige sedan flera år tillbaks ett klimatpolitiskt ramverk med en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Nu är det hög tid att även prioritera naturen i politiken och införa ett liknande ramverk även för en välmående natur, menar miljöorganisationerna. De vill därför se ett naturpolitiskt mål, en naturlag och ett naturpolitiskt råd.
Målet bör motsvara Sveriges internationella åtaganden för naturen, det vill säga innebära att Sverige ska stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till år 2030 och ge naturen förutsättningar att återhämta sig till år 2050.
Naturlagen som organisationerna föreslår är tänkt att sätta ramar för regeringens arbete. Precis som med klimatlagen så är tanken att regeringen en gång per mandatperiod tar fram en naturpolitisk handlingsplan som redovisar tillståndet för den biologiska mångfalden i Sverige, vilka åtgärder som redan genomförts och vilka som planeras, samt en bedömning av om de är tillräckliga för att nå målet.
De båda organisationerna vill också se att ett naturpolitiskt råd tillsätts för att stödja, granska och utvärdera regeringens naturpolitiska arbete, på samma sätt som det klimatpolitiska rådet arbetar på klimatområdet idag, med årliga analyser av regeringens naturpolitik.