Mängden förpackningar som hamnar i soporna ökar i Sverige, och återvinningen ökar inte i tillräckligt takt. För andra året i rad missar Sverige nu sina återvinningsmål för plast, papper/kartong och glas, enligt ny statistik från Naturvårdsverket.
När Naturvårdsverket nu har publicerat statistiken för återvinningen av olika förpackningar under 2023 så är det bara tre av de nio olika materialen där återvinningsmålet uppfylls.
Sämst ser det ut för plastförpackningar. Där återvinns bara 39 procent av alla förpackningar (inklusive PET-flaskor med pant), medan målet ligger på 50 procents återvinning.
När det gäller pappersförpackningar återvanns 81 procent, medan målet ligger på 85 procent. Återvinningen av glasförpackningar låg på 85 procent, medan målet är 90 procent.
Bättre gick det för aluminiumburkar med pant, där 90 procent återvanns, vilket också är målet. Ser man till den större gruppen aluminiumförpackningar där även förpackningar utan pant räknas in så når Sverige med råge målet: 89 procent återvinns, medan målet ligger på 50 procent.
Mängden förpackningar ökar
Men för att få en bild av hur sopberget ser ut, så behöver man titta på hur mycket material som cirkulerar, och här har det blivit mycket mer i omlopp de senaste elva åren.
År 2012 användes 510 000 ton pappersförpackningar i Sverige, medan det år 2023 användes 630 000 ton. Det innebär att drygt 120 000 ton pappersförpackningar inte återvanns år 2023.
Detsamma gäller för plasten. År 2012 användes 213 000 ton plastförpackningar, medan det år 2023 användes 265 000 ton. Med en återvinning på 39 procent innebär det att drygt 161 000 ton plast inte återvanns i Sverige.
– Vi behöver återcirkulera resurser mer effektivt i Sverige. Vi behöver minimera den totala mängden avfall och designa förpackningar så att de håller längre, återanvänds eller så att materialet effektivt går att återvinna, Fredrik Khayati, handläggare på Naturvårdsverkets resurseffektivitetsenhet, i ett pressmeddelande.
Orsakerna bakom det växande sopberget är flera, förklarar han.
– En orsak är att hushållen inte sorterar förpackningarna rätt så att mängder med förpackningar slängs i restavfallet eller till och med i naturen. Dessutom behöver fler företag ta producentansvaret för sina förpackningar och se till att öka mängden som återanvänds eller återvinns. Det finns ett stort antal företag som medvetet eller omedvetet inte har tagit sitt producentansvar ännu.