De mest omdebatterade områdena, såsom sjukvård, skola och socialtjänst, samt ytterligare några myndigheter som bedöms sakna relevant information, undantas från informationsplikten. Det var beskedet från regeringens särskilda utredare på en pressträff i dag.
Den 26 november överlämnade utredaren Anita Linder sina förslag i utredningen Åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet till migrationsminister Johan Forssell (M). Informationsplikten, som också kallats angiverilagen, innebär att anställda på flera myndigheter får en skyldighet att lämna uppgifter till polisen och Migrationsverket om personer som antas befinna sig i Sverige utan tillstånd.
Anita Linder pekar primärt ut sex myndigheter som ska omfattas av informationsplikten: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogden, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
– Vår bedömning är att det framför allt är Skatteverket som kommer få den största betydelsen i det här sammanhanget, i viss utsträckning också Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten, säger hon.
Nu ska förslaget skickas på remiss och regeringen uppger att ambitionen är att det genomförs under mandatperioden.
Texten uppdateras.