Ska vi stoppa män som slår och skydda dem som stängs inne i våldsamma relationer behöver hela samhället göra mer, skriver fyra debattörer från mittenkoalitionen och Vänsterpartiet i Region Stockholm. Den 25 november är FN:s dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, men arbetet behöver pågå varje dag, året om.
DEBATT. Våld i nära relation är ett samhällsproblem som i stor utsträckning pågår i hemmet och i hemlighet. Brottsförebyggande rådet bedömer att bara en fjärdedel av våldet i nära relationer polisanmäls. Men det pågår. Och det spelar ingen roll var du bor, hur mycket du tjänar eller hur gammal du är – våldet finns i alla samhällsklasser och åldrar.
Ska vi stoppa män som slår och skydda dem som stängs inne i våldsamma relationer behöver hela samhället göra mer. Sjukvården har en avgörande möjlighet att se och fånga upp personer som lever i våldsutsatthet. När psykiatrin i Södertälje testade att systematiskt ställa frågor om våldsutsatthet ökade andelen identifierade våldsutsatta patienter med över 200 procent. Men det görs inte tillräckligt i dag. Trots att rutinmässiga frågor har stor effekt visade en studie i Region Stockholm 2022 att 75 procent av dem som utsatts för våld aldrig fick frågan i kontakt med vården.
Vi som sjukvårdspolitiker har ett stort ansvar att ändra detta. Det behövs åtgärder för att lappa hålen i skyddsnätet för kvinnor som utsätts för våld. Region Stockholm arbetar redan i dag med den här viktiga frågan: Det finns kunskapsstöd för att upptäcka och stötta patienter som utsätts för våld och insatser pågår för att stärka kunskapen ytterligare. Vi arbetar för att stärka traumavården för sexuellt våldsutsatta och erbjuder stöd och vård för kvinnor som är sexuellt exploaterade. Men vi behöver göra mer.
Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet i Region Stockholm ger nu ett konkret uppdrag om att utreda hur vårdens omhändertagande av personer utsatta för våld i nära relation kan stärkas. Det ska tas fram förslag på förbättringar och arbetet ska göras i dialog med kvinno-, tjej- och ungdomsjourer. Dessa ideella krafter möter dagligen våldsutsatta. Deras kunskap och erfarenheter är viktiga att ha med när vi tar steg mot att bättre kunna möta, stötta och stärka alla som utsätts för våld.
Mäns våld mot kvinnor är inte ett problem som vården ensam kan lösa. Det behövs ett starkare rättsväsende som kan lagföra dem som hotar, slår och kontrollerar. Det behövs ett stabilt statligt stöd till de ideella krafter som har kompetens, erfarenhet och kapacitet att möta våldsutsatta. Det behövs bättre rutiner hos myndigheter för att inte röja personuppgifter för kvinnor och barn som lever med skyddad identitet. Men vi i Region Stockholm tar steg för att göra vår del och manar andra offentliga aktörer att göra sitt, inte bara i dag, utan årets alla dagar.