EU:s förslag om att sänka vargens skyddsstatus i EU ska tas upp på Bernkonventionens möte den 4 december. Inför det går en expertgrupp och en paraplyorganisation ut med skarp kritik mot förslaget, som de menar är ovetenskapligt.
Det var för ett drygt år sedan som EU-kommissionen gick ut med ett förslag om att sänka vargens skyddstatus i EU, från ”strikt skyddad” till bara ”skyddad”. Tidigare i höstas röstades förslaget igenom också av EU:s medlemsländer, och nu ska förslaget röstas om i Bernkonventionens stående kommitté, som kommer att lyfta frågan den 4 december. Utan ett godkännande därifrån kan förslaget inte gå igenom.
Kritiken mot förslaget har sedan det först presenterats varit massiv från såväl miljöorganisationer som djurrättsgrupper. Nu har två organisationer skrivit starkt kritiska skrivelser till Bernkonovention stående kommitté om det hela.
LCIE, Large Carnivore Initiative for Europe, är en sammanslutning av olika oberoende experter och de menar i sitt uttalande att EU:s förslag väcker farhågor om att förslaget troligen inte är berättigat, med hänvisning till ”den viktiga principen att beslut om bevarande och förvaltning av vilda djur baseras på sund vetenskap, inte (bara) på politiska skäl”.
De hänvisar till ”den ologiska vändningen som kommissionen gjort utan någon som helst vetenskaplig grund” och konstaterar att EU-kommissionen använt samma forskningsunderlag för att stärka sina argument för en sänkt skyddsstatus som Bernkonventionen använde för att avfärda ett liknande förslag från Schweiz år 2022.
”Mellan då och EU:s beslut att söka en nedlistning hade situationen inte nämnvärt förändrats”, skriver LCIE.
Vill se ”icke-dödliga” åtgärder
Även European Alliance for Wolf Conservation (EAWC), där Svenska rovdjursföreningen ingår, har skrivit till den stående kommittén. Även de påpekar att det inte finns vetenskapliga grunder för en sänkning. De menar också att det finns risk för att en sänkning av skyddsstatusen skulle öppna dörren för mer åtgärder som resulterar i döda vargar, såsom jakt.
”Det är mycket svårt att se hur detta kan leda till att förebyggande åtgärder genomförs och att acceptansen för vargen och andra stora köttätare ökar”. Organisationen menar att det i den politiska debatten om vargarna fokuserats alldeles för lite på så kallade icke-dödliga åtgärder för att skydda boskap från vargattacker.
”Svaret på problemet är inte att skjuta vargar, utan att genomföra icke-dödliga åtgärder för att skydda boskapen, såsom stängsel, vakthundar, herdar eller någon kombination av dessa metoder”, skriver de.
Att skjuta vargar kan instället ha en motsatt effekt snarare än att skydda boskap, konstaterar de.
”Detta beror på att när en eller båda föräldrarna i familjegruppen dödas innan valparna har lärt sig att jaga naturliga bytesdjur, tvingas ungarna att rikta sig mot det lätta bytet – boskap. Följaktligen kan antalet attacker mot boskap istället öka till följd av att vargfamiljer försvagas och splittras.”