Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Flera länder lämnade diskussioner på klimatmötet i protest

Mängder av kameror från media under förhandlingarna på COP29.

Representanter från flera mindre önationer och från de fattigaste länderna lämnade under lördagseftermiddagen diskussioner om ett nytt förslag till klimatfinansiering i Baku, rapporterar flera medier. 

– Vi kom hit till denna COP för en rättvis deal /…/ vi känner att vi inte blivit lyssnade på, säger den samoanska ordföranden för Alliance of Small Island States (AOSIS), som representerar områden som potentiellt är mest sårbara för klimatförändringarna, till BBC.

Alliansen skickade senare ut ett förtydligande om att de fortfarande deltar i förhandlingarna, rapporterar The Guardian.

”Vi har för närvarande förflyttat oss bort från de avstannade NCQG-diskussionerna (om klimatfinansiering, reds anm.) som inte erbjöd en progressiv väg framåt. Vi vill inget hellre än att fortsätta engagera oss, men processen måste vara INKLUSIV. Om så inte kan vara fallet blir det väldigt svårt för oss att fortsätta vårt engagemang här på COP29.”

Det senaste förslaget på text, som ännu inte har publicerats, innehöll ett uppdaterat klimatfinansieringsmål på 300 miljarder dollar per år till 2035, enligt Panamas särskilda representant för klimatförändringar Juan Carlos Monterrey Gomez. Utvecklingsländerna har sagt att de vill se minst500 miljarder dollar per år till 2030, sade han enligt Climate home news.

– Det är extremt sällsynt att se en delegation gå ut ur en förhandling som det som just hände här, säger Mariana Paoli, chef för global advocacy på Christian Aid, till BBC.

Hon tillägger att den enda gången som hon minns att det har hänt var när Afrikagruppen gjorde samma sak i Warszawa 2013, något som sedan ledde till ett genombrott.

Kan sluta utan nytt avtal

Klimatmötet hade vid tretiden på eftermiddagen, svensk tid, redan dragit över med 24 timmars övertid. Enstaka representanter har redan lämnat förhandlingarna för att resa hem, däribland Chris Bowen, Australiens klimatminister, rapporterar The Guardian. Dock är resten av delegationen kvar på plats. 

Om förhandlingarna i Baku skulle kollapsa helt så kommer det inte bli något nytt avtal förrän möjligen vid nästa klimatmöte, ”halvårsmötet” i Bonn i juni 2025. 

Enligt uppgifter till BBC så pågick under eftermiddagen samtal mellan COP-ordföranden, EU, alliansen för de mindre ö-nationerna och gruppen för de fattigaste länderna, LDC. 

Evans Njewa, chef för gruppen LDC skrev på X:

”Fortfarande låsta i intensiva konsultationer. Vi är fortfarande engagerade i en rättvis och balanserad process. Det är för att våra 1,1 miljarder människor och vår planet ska överleva.”

Ett avslutande plenarmöte var från början tänkt att hållas klockan 19, lokal tid i Baku. Det fick senareläggas, och enligt uppgifter från flera medier så startade det istället strax efter 20-tiden, lokal tid. Huruvida det kan bli ett verkligt avslutande möte är fortfarande osäkert.

Under plenarmötet sa Brasiliens miljöminister Marina Silva att det nu är ”nödvändigt att hitta resurser – ekonomi – för att uppfylla 1,5 grader” och att konferensen behöver nå ett ”minimalt acceptabelt resultat”.

Samtidigt rapporterar The Guardian direkt från mötet om ovanligt stor förvirring, där COP-ordförande Mukhtar Babayev verkar ha dragit igång en avslutande godkännande-session utan de sedvanliga långdragna procedurer som brukar föregå det. 

Tankesmedjan Carbon Tracker säger till tidningen att de befarar att samtalen kan komma att kollapsa helt. 

”Med samtalen på gränsen till kollaps i elfte timmen är resultatet av detta COP djupt nedslående, chockerande nog när det gäller det centrala klimatfinansieringsmålet och om att påskynda övergången bort från olja, gas och kol. Strypt av den näst högsta uppslutningen av lobbyister för fossila bränslen någonsin i Baku och med framsteg samtidigt blockerade av röster från olje- och gasproducenter på G20 i Rio, har detta COP tagit oss farligt bakåt vad gäller kollektiva klimatåtgärder, samtidigt som extrema väderhändelser tar ut sin rätt”.

Vid halv nio-tiden, lokal tid, pausades plenarmötet i Baku. Det kommer att återupptas senare under kvällen. Fram tills nu har man nått en överenskommelse rörande artikel 6 i Parisavtalet, det vill säga den globala handeln med utsläppsrätter. 

Texten har uppdaterats under lördagseftermiddagen, senast kl 18.43.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV