När FN:s klimatmöte i Baku nu går in på andra och sista veckan ser det ut att bli tufft för länderna att komma överens om ett nytt mål för finansieringen av klimatanpassning som är tänkt att gå till fattigare länder. Samtidigt ryktas det om att ett genombrott i frågan kan komma från G20-mötet i Rio de Janeiro.
Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie säger till Sveriges radio Ekot att det svåra läget med låsta positioner inte är oväntat.
– Vi har fortfarande att avgöra hur stort det nya ska målet vara och vilka som ska vara med och bidra till det nya målet.
På grund av det svåra förhandlingsläget valde FN:s klimatchef Simon Stiell att i helgen skicka ett öppet brev till ledarna på G20-mötet som pågår i Rio de Janeiro under måndagen och tisdagen. Hans uppmaning till ledarna, som ansvarar för 85 procent av världens finansiella muskler, var att sända en ”kristallklar global signal” i frågan om klimatfinansieringen. Han uppmanade dem vidare att stödja en ökning av såväl bidrag och lån på området, i kombination med skuldlättnader, så att sårbara länder ”inte hämmas av avbetalningskostnader som gör djärvare klimatåtgärder nästan omöjliga”, rapporterar Reuters.
FN:s miljöprogram släppte nyligen en rapport om det stora gap som finns mellan utlovad finansiering i klimatanpassning och de verkliga behoven runtom i världen, ett gap som kan nå 187-359 miljarder dollar per år till år 2030.
”Dessa försvunna dollar är inte abstraktioner på en balansräkning: de är liv som tagits, skördar som förlorats och utveckling som nekats,” sade FN:s generalsekreterare Guterres i ett uttalande.
Inför G20-mötet sa han också att det nu är ”dags för ledarskap genom exempel från världens största ekonomier och utsläppare”.
Och enligt uppgifter från diplomater som Reuters talat med kan ett gemensamt uttalande från G20-länderna nu vara färdigformulerat och överenskommet om. Texten som de nämner ska trycka på den punkt där länderna har som svårast att komma överens, nämligen vilka länder som ska vara med och betala finansieringen. Här har de rika länderna velat se att fler länder är med och bidrar (såsom länder som Kina och Brasilien som de senaste åren haft en starkt växande ekonomi.) Enligt diplomaterna ska den nya texten trycka på utvecklingsländernas frivilliga bidrag till klimatfinansiering, utan att kalla dem förpliktelser.
Texten har uppdaterats kl 14.20.