Prenumerera

Logga in

Radar

SD-politiker vill stoppa stöd till Brand

Parisa Lilestrand tar sig för pannan

Kulturministern bör strypa pengarna till den anarkistiska tidningen Brand, tycker en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter i en utfrågning i riksdagen. 
– Det är verkligen extremt på en ny nivå, säger Mathias Wåg, ansvarig utgivare på Brand till Dagens ETC.

Riksdagsledamoten Alexander Christiansson (SD) uppmanar i en utfrågning i riksdagen kulturministern Parisa Liljestrand (M) att strypa Kulturrådets stöd till tidningen Brand, vilket Dagens ETC var först att berätta om. 

Det strider mot principen att politiker inte ska lägga sig i kulturens innehåll utan den ska avgöras av professionen, anser Mathias Wåg, ansvarig utgivare på Brand.

– Det är inte att hålla armlängds avstånd till kulturen. Det är att gå in och politiskt styra och villkora och namnge vilken tidning som inte ska ha bidrag. Det är verkligen extremt på en ny nivå, säger han till Dagens ETC.

Principen om att hålla armlängds avstånd till kulturen infördes efter andra världskriget för att förebygga att konsten och kulturen utnyttjas i propagandasyfte.

Nazister

Tidigare har Avmaskat, en uthängninssajt kopplad till nazistorganisationen NMR försökt pressa organisationer att avbryta samarbetet med Brand. 

Även den högerextreme aktivisten Christian Peterson har kampanjat mot den anarkistiska tidningen. 

Skälet som Alexander Christiansson (SD) uppger är att Brand skulle ha täta kopplingar till Antifascistisk aktion (Afa) och vara antidemokratisk. 

Det stämmer inte enligt Mathias Wåg, utan Brand har bara gjort ett samarbetsnummer med Afa 2023 då organisationen fyllde 30 år. 

– Sådana där nummer gör vi ibland, nästa nummer kommer exempelvis vara med Ingen människa är illegal, senaste numret har vi med olika akademiker som arbetar för Palestina. Vi försöker alltid göra numren i dialog med någon form av rörelse eller organisation, säger Mathias Wåg till Dagens ETC.

SD: Demokrativillkor

SD:s pressavdelning skriver i en kommentar till tidningen att partiet anser att ”allt offentligt stöd (…) ska omfattas av demokrativillkor för att säkerställa att skattebetalares pengar inte tillfaller antidemokratisk verksamhet” och nämner att det i det nya mediestödet finns ett demokratikriterium som partiet anser bör tillämpas även på kulturtidskrifter.

Att Brand skulle vara odemokratisk anser dock inte Mathias Wåg.

– Vi har aldrig fått några anmärkningar på vår tidning att någonting i den har varit våldsbejakande. Vi skriver om radikala protester världen över och det förs en diskussion med aktivister. Men vill du ha en tidning som romantiserar våld så kommer du att bli väldigt besviken om du plockar upp Brand, säger han till Dagens ETC. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV