Från orkaner och översvämningar till långvarig torka som ödelägger jordbruk. En ny rapport från Internationella handelskammaren har uppskattat världens kostnader för extremväder till 2000 miljarder dollar under det senaste decenniet. Och de kan ha tagit i i underkant.
Analysen som Internationella handelskammaren (ICC) beställt, har tittat på 4000 klimatrelaterade extremväderhändelser mellan 2014 och 2023. Resultatet visar att dessa extremväder kostade världen omkring 2000 miljarder dollar. En stor del av dessa kostnader uppkom bara under de två senaste åren: 451 miljarder.
– Data från det senaste decenniet visar definitivt att klimatförändringarna inte är ett framtida problem. Stora produktivitetsförluster från extrema väderhändelser känns här och nu av den reella ekonomin, säger John Denton, generalsekreterare för ICC, till The Guardian.
Analysen har räknat med kostnader både för materiella förluster och förluster i form av för tidiga dödsfall. Samtidigt är det troligen så att rapporten underskattar kostnaderna, då många indirekta effekter och effekter över tid inte räknats in, skriver rapportförfattarna i slutsatsen. Det kan till exempel handla om migration, social ojämlikhet, statsfinanser och förändringar i investeringsprioriteringar.
Bristfällig information från Afrika
Ilan Noy, forskare i katastrofekonomi vid Victoria University of Wellington, som inte var inblandad i ICC-studien, säger till The Guardian att siffrorna stämmer överens med tidigare forskning som han själv har gjort, men att de troligen inte fångar hela bilden.
– Den huvudsakliga varningen är att dessa siffror faktiskt missar effekten där det verkligen är viktigt, i fattiga samhällen och i utsatta länder.
Framförallt finns det stora kunskapsluckor om Afrika, konstaterar han.
– De flesta av effekterna som räknats in är i höginkomstländer – det är där tillgångsvärdena är mycket högre, och där dödligheten från värmeböljor beräknas vara mycket större, säger han och fortsätter:
– Det är klart att förlusterna av hem och uppehälle i ett fattigt samhälle i fattiga länder är mer förödande på längre sikt än förluster i rika länder där staten kan och vill hjälpa till med återhämtning.
Rapporten kommer samtidigt som världens ledare samlas i Baku i Azerbajdzjan för att försöka komma överens om hur mycket rika länder bör bidra med för att finansiera fattigare länders klimatomställning och kostnader för skador och förluster.