Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

2024 går mot varmaste året någonsin – 1,5 graders uppvärmning

Flytande isberg.

Redan förra året slogs alla tidigare värmerekord. Nu ser 2024 ut att bli ännu varmare, enligt en nysläppt rapport från Meteorologiska världsorganisation, WMO. De första nio månaderna i år har i snitt legat på 1,52 grader över förindustriell temperatur. Men Parisavtalets mål är ännu inom räckhåll, poängterar WMO.

Samtidigt som världens ledare samlas i Baku för ännu ett klimatmöte så duggar de oroväckande rapporterna tätt. Meteorologiska världsorganisationen skriver i sin senaste rapport att 2024 ser ut att bli drygt 1,5 grader varmare än förindustriell tid, och alltså det varmaste året som någonsin uppmätts. Men organisationen betonar att det inte betyder att Parisavtalets gräns på 1,5 har överskridits.

– Samtidigt som den månatliga och årliga uppvärmningen tillfälligt överstiger 1,5 grader är det viktigt att betona att detta INTE betyder att vi har misslyckats med att uppfylla Parisavtalets mål att hålla den långsiktiga globala genomsnittliga yttemperaturökningen till långt under 2 grader över förindustriella nivåer, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo, i ett pressmeddelande.

– Registrerade globala temperaturavvikelser på dagliga, månatliga och årliga tidsskalor är föremål för stora variationer, delvis på grund av naturfenomen som El niño och La niña. De bör inte likställas med det långsiktiga temperaturmålet som fastställts i Parisavtalet, som hänvisar till globala temperaturnivåer som upprätthålls som ett genomsnitt över decennier, fortsätter hon.

Men det är viktigt att inse att varje del av en grad av uppvärmning har betydelse, tillägger hon.

– Oavsett om det är på en nivå under eller över 1,5 graders uppvärmning, ökar varje ytterligare temperaturökning de extrema väderhändelserna, påverkan och risker, säger Celeste Saulo.

Resultaten i rapporten sänder fler allvarliga signaler. Åren 2015-2024 blev de varmaste tio åren som någonsin registrerats, den antarktiska havsisen uppvisade den näst lägsta utbredningen som uppmätts och extremvädren fortsätter att ödelägga samhällen runtom i världen.

– Rekordstora skyfall och översvämningar, snabbt intensifierade tropiska cykloner, dödlig hetta, obeveklig torka och rasande skogsbränder som vi har sett i olika delar av världen i år är tyvärr vår nya verklighet och en försmak av vår framtid, säger Celeste Saulo . 

– Vi behöver snarast minska utsläppen av växthusgaser och stärka vår övervakning och förståelse för vårt föränderliga klimat. Vi måste öka stödet för anpassning till klimatförändringar genom klimatinformationstjänster och tidiga varningssystem för alla, tillägger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV