Nedstämdhet och hopplöshetskänslor är inte ovanliga reaktioner hos de som är klimatengagerade när en person som Donald Trump precis har vunnit presidentvalet i USA.
– Det är rimligt att det känns, och idag kan det bara få kännas, säger Frida Hylander på Klimatpsykologerna.
På sociala medier syns en mängd kommentarer om tunga känslor när Donald Trump återigen blivit vald till president – en person som tog USA ur Parisavtalet, som lovat att göra det igen och som beskrivit klimatförändringarna som ”en bluff”.
Frida Hylander på Klimatpsykologerna har märkt av en stor respons när de tidigare idag lade upp ett inlägg på sociala medier om att personer gärna får dela med sig med sina tankar.
– Vi fick mycket respons på det. Folk har ett stort behov av att bara uttrycka det man känner, säger hon.
När stora saker sker, positiva som negativa, så är det otroligt mänskligt att det känns. Och så behöver det få vara, säger hon.
– Just i dag och de närmaste dagarna behöver man tillåta sig själv att känna, att vara en stund i det där jobbiga. Känslor behöver få ta lite tid. De bär med sig information om att nu är det något som händer som inte är bra. Det behöver vi lyssna på. Det är viktigt att ge sig själv tillåtelse att sörja, vara förbannad och allt sånt, och inte direkt gå till ”problemlösnings-mode”.
Sök stöd hos likasinnade
Samtidigt kan det vara bra att inte vara själv med det som sker utan söka stöd och tröst hos andra.
– Det är bra att söka stöd hos folk som känner på samma sätt. Personer i ens närhet som man kan dela det här med. Och det är viktigt att man blir validerad i det man känner, att man har någon som bara säger: ja, det är skitjobbigt just nu, och inte bara försöker lösa det hela.
Om man inte har någon i sin närhet som kan ge det stödet tipsar Frida Hylander om att söka stödet på nätet.
– Försök att hitta likasinnade, så att du känner att du inte är själv. Vi är inte gjorda för att vara ensamma i en kris.
– Sedan är det också okej att pausa nyhetsflödet. Du behöver inte följa med på allting. Man kan distrahera sig själv lite. Titta på Netflix eller ta ett bad, dricka lite vin eller bara tramsa. Det betyder inte att man inte bryr sig, eller att man inte sen kommer att jobba som f-n för förändring.
De första dagarna får det kännas jobbigt. Men om man sedan känner att man mår så dåligt att man inte klarar att hantera det så ska man självklart kontakta vården, säger Frida Hylander.
– Man ska inte patologisera känslorna, men inte heller förminska dem. Det kan ju vara så att man redan känner sig skör och att det här blir en stor droppe som får bägaren att rinna över.
På samma sätt som vissa reagerar kraftigt kan andra känna desto mindre.
– Vi styr inte alltid över våra känslor. Det är inte alltid vi reagerar på samma sätt. Vissa blir förkrossade på en gång, andra kan behöva mer tid att ta in saker. Man får försöka ge sig själv tillåtelse att låta det vara som det är.
Ta hjälp av känslorna
I det längre perspektivet, efter den största känslovågen, så kan man ta hjälp av känslorna för att fortsätta jobba framåt.
– För att bygga det som man tror är bra för den här världen och skapa de gemenskaper som vi tror är viktiga för att vi ska orka bygga samarbete och motstånd mot de antidemokratiska och klimatförnekande krafterna.
– Kanske behöver vi mer ha vårt fokus där, på byggandet av det vi tror på, istället för det reaktionära på det som händer.
Kan det hela leda till något positivt längre fram?
– Det som många uppfattar som en kris kan också vara ett möjlighetsfönster, när de vanliga spelreglerna kastas omkull lite. Nya saker kan bli möjliga, vi börjar leta nya vägar och får mer mod. Men det är för tidigt att säga om nånting positivt kan komma ur det här. Ibland är det så att när hoppet om en väg slocknar så kan man också öppna dörren för en annan väg, om det förvaltas väl.